Tjelesni pregled

Rast: Prilikom svakog posjeta treba izmjeriti duljinu (tjeme–trtica) ili visinu (kada dijete može stajati) i težinu. Opseg glave se mjeri prilikom svakog posjeta do 24 mjeseca. Brzina djetetovog rasta se može nadzirati pomoću krivulje rasta s percentilama; odstupanja od ovih mjerila su objašnjena u Pogl. 269 na str. 2248.

Krvni tlak: Krvni tlak treba redovito kontrolirati počevši od 3. godine, pomoću orukvice odgovarajuće veličine. Širina gumenog dijela na napuhavanje trebala bi iznositi oko 40% opsega nadlaktice a duljina bi trebala prekriti 80 do 100% opsega. Ako ne postoji orukvica koja zadovoljava ova mjerila, bolje je primijeniti veću.

Smatra se da je djetetov sistolički i dijastolički tlak normalan ako je <90. percentile; prave se vrijednosti za svaku percentilu razlikuju ovisno o spolu, dobi i veličini (u percentilama visine), tako da je važna usporedba s postojećim tablicama referentnih vrijednosti. Vrijednosti sistoličkog i dijastoličkog tlaka između 90. i 95. percentile trebaju potaknuti na trajno promatranje i procjenu čimbenika rizika za hipertenziju. Ako su vrijednosti trajno 95. percentile, dijete treba smatrati hipertoničarem a uzrok treba utvrditi.

Glava: Najčešći poremećaj je tekućina u srednjem uhu (otitis media s izljevom), koja se manifestira promjenom izgleda bubnjića. O probiru na poremećaje sluha raspravlja se kasnije.

Oči bi trebalo pregledati prilikom svakog posjeta, na usklađenost (esotropia, exotropia); poremećaje veličine očne jabučice koji ukazuju na prirođeni glaukom; razliku veličine zjenica, boju šarenice ili oboje što ukazuje na Hornerov sindrom, traumu ili neuroblastom, te asimetričnost zjenica što može biti normalno ili predstavljati bolest oka, autonomnog sustava ili intrakranijalni proces. Nepostojanje ili iskrivljenje crvenog odsjaja ukazuje na kataraktu ili retinoblastom.

Ptoza i hemangiom vjeđe ometaju vid, te je na njih potrebno obratiti pažnju. Djecu rođenu s <32 tj. gestacije trebao bi pregledati oftalmolog na znakove retinopatije nedonošenosti (vidi str. 2268) i poremećaje oštrine vida, koji su češći. U dobi od 3 ili 4 tj. može se ispitati vid pomoću Snellenovih karata ili novijih aparata za mjerenje vida. E karte su bolje od slika; oštrinu vida <20/30 bi trebao procjenjivati oftalmolog.

Otkrivanje zubnog karijesa je važno, a dijete bi trebalo uputiti zubaru ako postoje zubne šupljine, čak i ako dijete ima tek mliječne zube. Mliječica (soor) je u dojenčadi čest a obično nije znak imunosupresije.

Srce: Novi šumovi ili poremećaji ritma otkrivaju se auskultacijom; bezazleni šumovi su česti pa ih treba razlikovati od patoloških. Palpacija stijenke prsišta u može ukazati na kardiomegaliju (apikalno odizanje); palpabilni asimetrični femoralni puls ukazuje na koarktaciju aorte.

Trbuh: Prilikom svakog posjeta ponavlja se palpacija, jer se mnoge tvorbe, osobito Wilmsov tumor i neuroblastom mogu uočiti tek tijekom rasta djeteta. U donjem lijevom kvadrantu često se palpira sadržaj crijeva.

Kralježnica i udovi: U dovoljno velike djeca se može vršiti probir na skoliozu (promatranjem držanja, visine ramena i simetrije lopatica, prsnog koša i, osobito, uočavanjem paraspinalne asimetrije prilikom sagibanja prema naprijed)—vidi str. 2381. Nejednaka duljina nogu, napetost adduktora, asimetrija ili abdukcija kožnih nabora na nogama ili opipljivo, čujno preskakanje glave femura prilikom njezinog skliznuća u zglobnu čašicu kuka, su znakovi displazije kuka. Okretanje nožnih prstiju prema unutra može nastati uslijed addukcije prednjeg dijela stopala, torzije tibije ili femura. Liječenje je potrebno samo u izraženim slučajevima pa se takva djeca moraju uputiti ortopedu.

Pretraga spolovila: Sve spolno aktivne pacijente bi trebalo podvrgnuti probiru na spolne bolesti; djevojčice treba uputiti na ginekološki pregled. Mladim djevojkama između 18 i 21 godine trebalo bi uz ginekološki pregled rutinski izvršiti i Papa test.

Prilikom svakog posjeta tijekom dojenačke dobi i ranog djetinjstva trebalo bi pregledati testise i inguinum, zbog nespuštenih testisa, u kasnijim adolescentnim godinama zbog masa u testisu, a u svim dobnim skupinama, inguinalnih hernija.