Proljev

Do čestog pražnjenja mekane stolice (4 do 6/dan) može doći u zdrave djece; to nije zabrinjavajuće osim ukoliko istodobno ne postoji anoreksija, povraćanje, gubitak težine i krv u stolici. Dojena djeca obično imaju učestale stolice, osobito ako ne dobivaju solidnu hranu. Značenje proljeva u djeteta bilo koje dobi se razlikuje, ovisno o tome je li akutan (<2 tj.) ili kroničan (>2 tj.).

Etiologija

Akutni proljev je najčešće zarazne prirode, osobito ako mu je početak nagao, praćen povraćanjem, krvavom stolicom, vrućicom, anoreksijom ili bezvoljnošću. Dijagnoza se postavlja klinički a liječenje je potporno sve dok se stanje spontano ne popravi.

Kronični je proljev obično značajniji. Uzroci obuhvaćaju glutensku eneteropatiju, cističnu fibrozu, malapsorpciju šećera i alergijsku gastroenteropatiju. Kronični proljev može biti uzrokovan i upalnom bolešću crijeva i nekim infekcijama (npr. Giardijom).

Kod glutenske enteropatije (celijačna sprue—vidi str. 144), glutenska frakcija bjelančevina pšenice uzrokuje oštećenje sluznice crijeva i malapsorpciju masti koja dovodi do pothranjivanja, anoreksije i obilnih stolica neugodna mirisa. Promjene stolice nastaju kad se započne s dodavanjem pšenice i drugih namirnica koje sadrže gluten.

Kod cistične fibroze (vidi str. 2308), insuficijencija gušterače dovodi do nedostatka tripsina i lipaze, uzrokujući obilan gubitak bjelančevina i masti stolicom, uz posljedičnu pothranjenost i zastoj u rastu. Stolica je obilna i često neugodna mirisa. Djeca s cističnom fibrozom često imaju dišne poteškoće i zastoj u rastu.

Kod malapsorpcije šećera, enzimi crijevne sluznice, poput laktaze, koja cijepa galaktozu i glukozu, mogu biti kongenitalno odsutni ili privremeno nedostatni uslijed crijevne infekcije. Na dijagnozu jako ukazuje poboljšanje nakon izbacivanja laktoze (i drugih ugljikohidrata) iz prehrane ili zamjene s pripravkom bez laktoze.

Kod alergijske gastroenteropatije, bjelančevine kravljeg mlijeka mogu uzrokovati proljev, često uz povraćanje i krv u stolici, no trebalo bi sumnjati i na nepodnošenje ugljikohidratne frakcije unesene hrane. Simptomi se često brzo povlače kad se umjesto kravljeg mlijeka primijeni sojin pripravak, a vrate se kad se ponovno uvede kravlje mlijeko. Neka djeca koja ne podnose kravlje mlijeko također ne podnose ni soju, tako da može biti potreban pripravak u kojem je bjelančevina prerađena i koji ne sadrži sporni disaharid. Do spontanog poboljšanja obično dolazi krajem prve godine života.

Obrada

Anamneza: Anamneza se usmjerava na kvalitetu i učestalost stolice kao i popratne znakove i simptome. Podaci o povraćanju ili vrućici ukazuju na crijevnu infekciju. Jako je važna podrobna anamneza o prehrani. Podaci o proljevu koji je započeo nakon uvođenja pšeničnih cerealija u prehranu ukazuje na celijačnu bolest. Podaci o promjeni stolice uz određene namirnice ukazuju na nepodnošenje hrane. Trajna prisutnost krvi u stolici nalaže pažljivo traganje za težom infekcijom ili probavnom bolešću.

Tjelesni pregled: Pregled se usmjerava na cjelokupan izgled i znakove dehidracije, pokazatelje rasta i abdominalne nalaze; usporeni rast ukazuje na teži poremećaj. U djece kod koje se sumnja na cističnu fibrozu također se pregledavaju pluća.

Pretrage: Pretrage se nalažu ako anamneza i pregled ukazuju na kronično stanje. Pretrage uključuju razine elektrolita ako postoji dehidracija; razine Na i Cl kod cistične fibroze; nasađivanje kultura virusa, bakterija ili parazita kad se čini da postoji infekcija te pH stolice kod intolerancije disaharida. S celijačnom bolešću su povezane razine nekih protutijela. Promjene u prehrani mogu biti dijagnostičke kao i terapijske.

Liječenje

Potporna njega kod akutnog proljeva se sastoji ponajprije u pružanju odgovarajuće oralne (ili rijetko IV) rehidracije (vidi str. 2293). Antimotilitetne tvari (npr. loperamid) se općenito ne preporučuju kod dojenčadi i male djece.

Kod kroničnog proljeva se mora osigurati odgovarajuća prehrana, osobito vitamini topljivi u mastima. Pojedini uzroci se liječe na specifičan način (npr. prehrana bez glutena u onih s celijakijom).