Prehrana

Ako je porod protekao bez komplikacija, a novorođenče živahno i zdravo, može ga se odmah donijeti majci na podoj. Uspješno dojenje se potiče stavljajući novorođenče na dojku što je prije moguće nakon poroda. Pljuckanje sluzi je nakon hranjenja često zbog labavog gastroezofagealnog mišića, no trebalo bi se povući nakon 48 h. Ako se pljuckanje sluzi ili povraćanje nastavi nakon 48 h, a osobito ako je obojeno sa žuči, potrebna je potpuna obrada gornjeg probavnog sustava i dišnih putova za otkrivanje prirođenih anomalija probavnog sustava (vidi str. 2426).

Dnevne potrebe za tekućinom i kalorijama ovise o dobi a razmjerno su veće u novorođenčadi i dojenčadi nego u starije djece i odraslih (vidi TBL. 266–2 i 266–3). Relativne potrebe za bjelančevinama i energijom (g ili kcal/kg tjelesne težine) se od kraja djetinjstva i kroz adolescenciju progresivno smanjuju, premda se apsolutne potrebe povećavaju. Primjerice, potrebe za bjelančevinama se smanjuju od 1,2 g/kg/dan sa 1 god. života na 0,9 g/kg/dan sa 18 god. života, dok se prosječne relativne potrebe za energijom smanjuju sa 100 kcal/kg sa 1 god. života na 40 kcal/kg u kasnoj adolescenciji. Preporuke o prehrani općenito nisu zasnovane na dokazima. Potrebe za vitaminima ovise o unosu kalorija, bjelančevina, masti, ugljikohidrata i aminokiselina.

Poteškoće pri hranjenju: Manje razlike u dnevnoj količini pojedene hrane su česte i, premda često zabrinjavaju roditelje, kod njih je potrebno samo umirivanje i savjetovanje, osim ukoliko ne postoje znakovi bolesti ili promjene pokazatelja rasta, osobito težine (promjene u percentilnom smještaju djetetove težine na standardnim krivuljama rasta su značajnije od apsolutnih promjena).

Gubitak >5 do 7% porođajne težine u prvom tjednu ukazuje na pothranjivanje. Porođajnu bi težinu trebalo postići za 2 tj. a kasnije se, u prvih nekoliko mjeseci očekuje dobitak od oko 20 do 30 g/dan. Djeca bi trebala podvostručiti svoju porođajnu težinu u dobi od oko 6 mj.