Plakanje

Plakanje valja razlikovati od grčeva (vidi str. 2236). Plakanje samo znači kako dijete želi ukazati na patnju. Uzroci mogu biti bezazleni (npr. novorođenče koje je naviklo na uski okoliš maternice je uplašeno neograničenom mogućnošću pokretanja ruku i nogu) ili ozbiljni (npr. upala uha, bol u trbuhu). Često nema očitog uzroka. Trajno ili dugotrajno plakanje, osobito uz znakove bolesti, zahtijeva traženje uzroka. Plakanje gotovo uvijek prestaje od 4. do 6. mj.; kad to nije slučaj, trebalo bi posumnjati na tjelesnu bol ili na napetost unutar obitelji.

Obrada

Anamneza: Anamneza se usmjerava na količinu, vrijeme i kvalitetu plača kao i na znakove bolesti. Podaci o vrućici ili mokraćnoj infekciji ukazuju na moguću upalu srednjeg uha. Podaci o proljevu ili povraćanju ukazuju na bol zbog crijevnog zbivanja, koje može biti u rasponu od gastroenteritisa do težih komplikacija. Podaci o teškoj roditeljskoj frustraciji ukazuju na napetosti unutar obitelji koje se mogu odraziti na ponašanje djeteta.

Tjelesni pregled: Pregled se usmjerava na mjerila rasta i bilo kakve znakove bolesti. Izbočeni ili zacrvenjeni bubnjić ukazuje na upalu srednjeg uha. Napetost trbuha ili mase u njemu mogu ukazivati na intraabdominalni proces koji uzrokuje bol. Vrućica i nemir bez očitog uzroka mogu nastati kao posljedica mokraćne infekcije.

Pretrage: U većini slučajeva pretrage nisu potrebne, osim ukoliko ne postoji indikacija na osnovi anamneze i pregleda.

Liječenje

Uloga kliničara kod plakanja je da roditeljima ponudi objašnjenja i mogućnosti za smanjivanje djetetovog plača. Mogu se pokušati različiti pristupi, koji ovise o uzroku i dobi. Dojenčad se često umiruje povijanjem, zvukovima iz okoliša i kretanjem, poput njihanja ili ljuljanja. I dojenčad i stariju djecu umiruje vožnja u automobilu. Ako su i roditelji i liječnik uvjereni kako za plakanje ne postoji uzrok, dijete se može pustiti da plače jedno kratko vrijeme (“5 minutno pravilo”), a potom ga roditelji umiruju i ponovno pokreću sat. Roditelji često osjećaju olakšanje saznanjem da mogu pustiti dijete da plače a često će dijete prestati samo od sebe i prije nego što se propisano vremensko razdoblje okonča.