Hranjenje mliječnim pripravkom

Jedina prihvatljiva alternativa dojenju tijekom 1 god. je mliječni pripravak; voda može uzrokovati hiponatrijemiju a puno kravlje mlijeko nije prehrambeno potpuno. Prednosti prehrane mliječnim pripravkom uključuju mogućnost procjene količine pojedene hrane i mogućnost sudjelovanja članova obitelji prilikom hranjenja. No budući da su svi ostali čimbenici jednaki, spomenute prednosti nisu važne u usporedbi s nedvojbenim zdravstvenim prednostima dojenja.

Postoje mliječni pripravci u obliku praška, koncentriranih tekućina i već razrijeđenih (spremnih za uporabu) tekućina; svaki sadrži vitamine a većina i željezo. Pripravak treba pripremati s fluoriranom vodom; u područjima gdje je fluorirana voda nedostupna kao i kod primjene pripravaka već razrijeđenih s nefluoriranom vodom nakon dobi od 6 mj. treba dodavati kapljice fluorida (0,25 mg/dan PO).

Izbor mliječnog pripravka se zasniva na potrebama djeteta. Uobičajeni je izbor pripravak na osnovi kravljeg mlijeka, osim ukoliko nemir, pljuckanje ili napuhnutost ne ukazuju na preosjetljivost na bjelančevine iz kravljeg mlijeka ili na nepodnošenje laktoze (u novorođenčadi rijetko) u kojem slučaju se može preporučiti pripravak sojinog mlijeka. Svi pripravci sojinog mlijeka u SAD–u ne sadrže laktozu, no neka djeca alergična na bjelančevine kravljeg mlijeka mogu također biti alergična na bjelančevine soje, u kojem slučaju je indiciran hidrolizirani (elementarni) pripravak koji može potjecati od kravljeg mlijeka, ali koji sadrži trigliceride, bjelančevine i monosaharide probavljene do manjih nealergenih sastavnica. Izbor pripravka ovisi o djetetovim potrebama. Pripravak na osnovi kravljeg mlijeka je uobičajeni izbor, osim ukoliko se dijete ne uznemiri i ne pljucka. Također postoje posebni pripravci bez ugljikohidrata. Ti se pripravci razlikuju po sadržaju vitamina i načinu pripreme.

Djeca koja se hrane na bočicu hrane se na zahtjev, no budući da se pripravak probavlja sporije od majčinog mlijeka, djeca tipično izdrže dulje razdoblje između obroka, koji su u početku u razmacima od svaka 3 do 4 h. Početna količina od 15 do 80 ml se može postupno povećavati u prvom tjednu života sve do 90 ml oko 6 puta/dan, čime dojenče teško 3 kg dobiva 120 kcal/kg u dobi od 1 tj.