Grčevi

Grčevi (kolike) su napadi plača i razdražljivosti u dojenčeta. Premda izraz grčevi ukazuje na crijevno podrijetlo, etiologija nije poznata. Grčevi često počinju sa 6 tj. i spontano nestaju između 3 i 4 mj. Napadi plača i nezadovoljstva nastaju u otprilike isto doba dana ili noći i traju satima bez očitog razloga. Neka djeca plaču gotovo neprekidno. Pretjerano plakanje može uzrokovati aerofagiju, koja dovodi do napuhnutosti i proširenja abdomena. U pravilu, dijete s grčevima dobro dobiva na težini, premda žustro sisanje može ukazivati na pretjeranu glad. Grčevi vjerojatno nisu povezani s razvojem tvrdoglavosti i nestrpljive osobnosti.

Obrada

Anamneza i tjelesni pregled: A n a m n ezom se treba utvrditi da li dijete plače više nego što je to uobičajeno (do 3 h/dan u dobi od 6 tj.). Potom se treba utvrditi razlika od grčeva druge etiologije, uključujući vrućicu, mokraćnu infekciju, infekciju uha i zlostavljanje. Podrobno ispitivanje može otkriti kako glavni problem nije plakanje već je ono samo simptom koji roditeljima služi kao izlika za dolazak liječniku uslijed drugih poteškoća—npr. zabrinutosti zbog smrti prethodnog djeteta ili osjećaja nesposobnosti za brigu oko novog djeteta. Podrobnim tjelesnim pregledom se tipično ne otkriva abnormalnosti, već se roditelje uvjerava da liječnik razumije koliko naporno dijete s grčevima može biti.

Pretrage: Osim ukoliko se anamnezom i pregledom ne otkriju specifične abnormalnosti, pretrage nisu potrebne.

Liječenje

Roditelje treba uvjeriti kako je dijete zdravo, kako njegova razdražljivost nije uzrokovana lošom njegom te kako će se grčevi povući sami od sebe bez dugoročnih loših učinaka. Dijete koje plače kraće vrijeme može se umiriti držanjem, njihanjem ili nježnim tapšanjem. Dijete s jakom potrebom za sisanjem koje se uznemiri ubrzo nakon hranjenja možda treba sisati dulje. Ako hranjenje bočicom traje <15 do 20 min., može se pokušati s dudama manjeg otvora; i duda varalica može umiriti dijete. Vrlo aktivno, nemirno novorođenče može se smiriti čvrstim povijanjem. Smirujuće mogu djelovati dječje glazbene igračke, glazba i zvukovi nekih aparata (npr. usisivača prašine, motora automobila ili sušila za odjeću ili kosu).

Na kratko se može pokušati hranjenje zamjenom za mlijeko, kako bi se utvrdilo postoji li nepodnošenje mlijeka, no treba izbjegavati česte promjene pripravka za hranjenje. Ponekad, u dojene djece, olakšanje donosi izbacivanje mlijeka ili druge hrane iz majčine prehrane.