Smrt i umiranje

Obitelji često imaju poteškoća s teško bolesnim i umirućim djetetom; osobito teško može biti s djecom koja pokušavaju naći smisao smrti prijatelja ili člana obitelji (vidi i Pogl. 338 na str. 2762).

Smrt djeteta: Do smrti djeteta najčešće dolazi u bolnici ili na odjelu za hitna stanja. Smrt može nastupiti nakon dugotrajnije bolesti, poput raka, ili iznenada i neočekivano, kao što je to slučaj nakon ozljede ili iznenadne dojenačke smrti. Smrt djeteta za roditelje znači odricanje od svih njihovih snova i nada za dijete. Tugovanje može također značiti kako nisu u stanju posvetiti se drugim članovima obitelji, uključujući i ostalu djecu. U tome im mogu pomoći obiteljski liječnici, na način da budu na raspolaganju obitelji za savjetovanje i tješenje kad god je to potrebno. U određenim okolnostima, potrebno je upućivanje specijalistima iskusnima u radu s obiteljima kod kojih je došlo do smrti djeteta.

Smrt člana obitelji ili prijatelja:/span> Mnoga djeca dožive smrt voljene osobe. Na način na koji dijete doživi to zbivanje (te stoga i na način na koji je najbolje da reagiraju roditelji i liječnici) utječe razvojna razina djeteta. U predškolske djece razumijevanje smrti može biti ograničeno. Od pomoći može biti povezivanje zbivanja s prethodnim doživljajem smrti voljenog kućnog ljubimca. Starija djeca mogu biti u stanju bolje shvatiti to zbivanje. Smrt nikada ne treba izjednačavati s odlaskom na spavanje iz kojega se netko nikada neće probuditi jer se dijete može početi bojati spavanja.

Roditelji bi s liječnicima trebali raspraviti da li da njihova djeca posjećuju teško bolesnu djecu ili odrasle. Neka djeca mogu izraziti posebnu želju da posjete umiruće članove obitelji ili prijatelje. Dijete bi za takav posjet trebalo na odgovarajući način pripremiti, jer će tako znati što može očekivati. Isto se tako odrasli često pitaju da li da povedu dijete na pogreb. Ova bi se odluka trebala donositi individualno, uz razgovor s djetetom kad god je to moguće. Kad dijete prisustvuje pogrebu, uz njega treba biti bliski prijatelj ili rođak, kako bi mu kroz čitavo vrijeme pružao potporu, a djetetu treba dozvoliti da se udalji, ako to bude potrebno.