Prolazna tahipneja novorođenčadi

Prolazna tahipneja novorođenčadi je respiratorni distres izazvan zakašnjelom resorpcijom plućne tekućine iz fetalnih pluća.

Prolazna tahipneja novorođenčadi pogađa nedonoščad, terminsku djecu porođenu carskim rezom i djecu rođenu s depresijom disanja, od kojih sva imaju zakašnjelo odstranjenje fetalne plućne tekućine (mehanizmi normalne resorpcije fetalne plućne tekućine su opisani na str. 2257). Iz nepoznatih razloga, čimbenici rizika su i dijabetes majke i astma, a poremećaj se može pojaviti u nedonošene djece sa sindromom respiratornog distresa (RDS) i u terminske djece rođene u mekonijskoj plodovoj vodi.

Ubrzo nakon rođenja započinje ubrzano disanje, zvuk nalik na roktanje i uvlačenje, te se može razviti cijanoza. RTG slika pokazuje prenapuhnuta pluća s perihilarnim crtežom, što daje sjeni srca iskrzan izgled, dok je periferija pluća jasna. U plućnim fisurama se često vidi tekućina.

Do oporavka obično dolazi za 2 do 3 dana. Liječenje je potporno i uključuje primjenu O2 putem kapuljače te nadzor plinova u arterijskoj krvi ili pulsnu oksimetriju. Izrazito nedonošenoj djeci i/ili djeci s neurološkom depresijom pri rođenju rijetko je potreban trajni pozitivni tlak u dišnim putovima, te ponekad čak i mehanička ventilacija.