Hipertrofična stenoza pilorusa

Hipertrofična stenoza pilorusa je opstrukcija lumena pilorusa uslijed hipertrofije piloričnog mišića.

Hipertrofična stenoza pilorusa može uzrokovati skoro potpunu opstrukciju pražnjenja želuca. Češća je u muških, u omjeru 4:1. Točna etiologija nije sigurna, ali je vjerojatno uključena genska sastavnica jer su braća i sestre i djeca bolesnika u povećanoj opasnosti. Predloženi mehanizmi uključuju nedostatak neuronalne sintetaze dušikovog oksida i abnormalnu inervaciju mišićnog sloja. U znakovito povećanoj opasnosti su djeca izložena eritromicinu u prvih nekoliko tjedana života.

Simptomi se pojavljuju između 2 i 6 tj. života. Ubrzo nakon hranjenja dolazi do povraćanja u mlazu (bez sadržaja žuči). Sve dok se ne razvije dehidracija, dijete pohlepno jede i na svaki se način doima dobro, za razliku od povraćanja uslijed sistemske bolesti. Mogu biti vidljivi valovi želučane peristaltike, kako prelaze kroz epigastrij s lijeva na desno. Ponekad je duboko s desne strane epigastrija opipljiva neupadljiva, čvrsta, pomična masa nalik na maslinu. S napredovanjem bolesti, dijete prestaje dobivati na težini te se pojavljuju znakovi dehidracije (vidi str. 2290).

Dijagnoza se postavlja ultrazvučnom pretragom abdomena koja pokazuje zadebljanje pilorusa (tipično na 4 mm; normalno, <2 mm). Ako dijagnoza ostane nejasna, ultrazvučna se pretraga može serijski ponavljati ili se može učiniti kontrastna pretraga gornjeg dijela probavnog sustava, a koja tipično pokazuje zakašnjelo pražnjenje želuca i “znak vrpce” na mjestu znakovito suženog, izduljenog piloričnog lumena. U rijetkim slučajevima je za potvrdu potrebna endoskopska pretraga. Klasični nalaz elektrolita kod djeteta s piloričnom stenozom je hipokloremična metabolička alkaloza.

Početno liječenje je usmjereno na rehidraciju i ispravljanje abnormalnosti elektrolita. Konačno je liječenje uzdužna piloromiotomija, kojom se sluznica ostavlja nedirnutom, a razdvajaju zarezani mišićni slojevi. Nakon operacije, dijete obično drugi dan podnosi hranjenje.