Malrotacija crijeva

Malrotacija crijeva je stanje kada se crijeva u trbušnoj šupljini tijekom intrauterinog razvoja ne razvijaju na normalnom mjestu.

Tijekom embrionalnog razvoja, primitivno crijevo strši iz trbušne šupljine. Tijekom povratka u abdomen, debelo crijevo se rotira u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, te cekum dolazi na svoje mjesto u donjem desnom kvadrantu. Nepotpuna rotacija, kod koje se cekum smješta negdje drugdje (obično u desnom gornjem kvadrantu ili sredini epigastrija), može izazvati opstrukciju crijeva zbog vezivnih tračaka koji se protežu preko duodenuma, ili volvulusa tankog crijeva kod kojeg se crijevo zbog izostanka normalne povezanosti s peritoneumom, okrene oko svoje osi na tankom mezenteriju. Bolesnici s malrotacijom se javljaju u djetinjstva ili u odrasloj dobi s akutnim bolovima u abdomenu i povraćanjem žuči, s akutnim volvulusom, tipičnim simptomima refluksa ili kroničnim bolovima u trbušnoj šupljini. Povraćanje žuči u djeteta predstavlja hitan slučaj i trebalo bi ga žurno obraditi kako bi se osiguralo da dijete nema malrotaciju i volvulus u srednjem dijelu crijeva; ako se ne liječi, opasnost od razvoja infarkcije crijeva i posljedičnog sindroma kratkog crijeva ili smrti je velika.

Odmah treba učiniti nativne snimke abdomena. Ako se na njima vidi prošireno tanko crijevo i/ili oskudna količina zraka distalno od duodenuma što ukazuje na volvulus srednjeg dijela crijeva, treba hitno poduzeti dodatne dijagnostičke pretrage i liječenje. Barijevom kašom se pokazuje tipična slika malrotacije, koja pokazuje cekum unutar desnog donjeg kvadranta. Ako dijagnoza nije sigurna, treba se pažljivo učiniti kontrastnu pretragu gornjeg dijela probavnog sustava.

Malrotacija i volvulus srednjeg dijela crijeva je hitno stanje kod kojeg je potreban hitan kirurški zahvat, a koji se sastoji od postupka po Laddu s razrješavanjem peritonealnih tračaka i oslobađanja volvulusa.