Hirschsprungov enterokolitis

(Toksični megakolon)

Hirschsprungov enterokolitis je po život opasna komplikacija Hirschsprungove bolesti koja dovodi do jakog proširenja debelog crijeva, nakon čega se često razvija sepsa i šok.

Čini se kako je etiologija Hirschsprungova enterokolitisa izrazito proksimalno proširenje zbog opstrukcije, sa stanjenjem stijenke debelog crijeva, prerastanjem bakterijske flore i promjenom crijevne flore. Može se razviti šok te ubrzo uslijedi smrtni ishod. Zbog toga je pažljiv nadzor djece s Hirschsprungovom bolešću od osnovne važnosti. Hirschsprungov enterokolitis se najčešće javlja u nekoliko prvih mjeseci života, prije kirurške korekcije, ali može nastati i nakon operacije. Djeca imaju vrućicu, proširenje trbuha, proljev (koji može biti krvav) te, nakon toga, opstipaciju.

Početno liječenje je potporno, uz nadomještanje tekućine, dekompresiju preko nazogastrične i rektalne sonde te antibiotike širokog spektra koji pokrivaju i anaerobe (npr. kombinacija ampicilina, gentamicina i klindamicina). Neki stručnjaci zagovaraju klizme fiziološkom otopinom, no njih treba primijeniti pažljivo kako se ne bi povećao tlak u crijevu i izazvalo perforaciju. Kao što je već spomenuto, kirurški zahvat je konačno rješenje.