Atrezija anusa

Atrezija anusa je zatvoreni analni otvor.

Česta je fistula koja se proteže od slijepog analnog završetka ili mokraćne cijevi u muških, a do rodnice, komisure ili rijetko, mokraćnog mjehura u ženskog spola. Anus slijepog završetka i koža međice mogu biti razmaknuti za nekoliko centimetara ili odvojeni tankom opnom kože koja prekriva analni otvor.

Atrezija anusa se otkriva pri fizikalnom pregledu novorođenčeta jer anus nije prohodan. Ukoliko se dijagnoza ne postavi a novorođenče nahrani, ubrzo se razvijaju znakovi distalne opstrukcije crijeva.

Mokraću treba profiltrirati i pregledati na sadržaj mekonija, što ukazuje na postojanje fistule s mokraćnim sustavom. Običnim rendgenskim slikama i “fistulogramima” učinjenim u položaju na boku može se otkriti razina promjene. Fistula na koži obično ukazuje na nisko smještenu atreziju. U tim je slučajevima moguća konačna korekcija, pristupom preko međice. Ako perinealne fistule nema, vjerojatno se radi o atreziji na višoj razini.

Konačna korekcija se obično odgađa dok dijete ne bude starije a zahvaćeni organi veći. Dotada se, za otklanjanje atrezije izvodi kolostoma.