Zadržavanje daha

Zadržavanje daha predstavlja napad kod kojega dijete prestaje disati bez utjecaja svoje volje i na kratko vrijeme izgubi dah, neposredno nakon događaja koji ga je uplašio ili emocionalno uzbudio ili nakon bolnog iskustva.

Zadržavanje daha se događa u 5% inače zdrave djece. Ono obično počinje u dobi od 2 god. U 50% djece nestaju do dobi od 4 god., a u oko 83% do dobi od 8 god. Preostali mogu imati napade sve do odrasle dobi. Napadi zadržavanja daha su ili cijanotični ili blijedi. Cijanotični oblik, koji je češći, zbiva se kao dio ispada ili zbog grđenja ili drugog uzbuđujućeg događaja. Blijedi oblik tipično nastaje nakon bolnog iskustva, poput pada i udarca glavom, ali može uslijediti i nakon zastrašujućih ili iznenadnih događaja. Oba oblika su nevoljna i lako ih se razlikuje od rijetkih kratkih razdoblja voljnog zadržavanja daha kod tvrdoglave djece, koja bez iznimke nastavljaju normalno disati nakon što dobiju ono što su htjela ili kada im postane neudobno ako ne dobiju ono što su htjela.

Za vrijeme cijanotičnog napada, dijete zadržava dah (bez da je nužno svjesno da to čini) sve dok ne izgubi svijest. Tipično, dijete zavrisne, izdahne i prestane disati. Ubrzo potom, dijete poplavi i nastupi nesvijest. Može doći do kratke konvulzije. Nakon nekoliko sekunda se disanje uspostavi, a vraćaju se normalna boja kože i svijest. Napad je moguće prekinuti stavljanjem vlažne tkanine na djetetovo lice. Usprkos zastrašujućem izgledu napada, roditelji moraju pokušati izbjegavati ponašanje koje dovodi do njega. Kako se dijete oporavlja, roditelji bi trebali provoditi kućna pravila; djetetu se ne može prepustiti vladanje kućanstvom samo zato jer je do napada došlo tijekom ispada bijesa. Dobre su strategije odvraćanje djetetove pažnje i izbjegavanje situacija koje dovode do ispada bijesa.

Tijekom blijedog napada, stimulacija vagusa jako usporava frekvenciju srca. Dijete prestaje disati, brzo gubi svijest i postaje blijedo i mlohavo. Ako napad traje dulje od nekoliko sekundi, mišićni tonus se pojačava a može doći do konvulzija i inkontinencije. Nakon napada, srce ubrzava rad, disanje ponovno započinje a svijest se vraća bez ikakvog liječenja. Budući da je ovaj oblik rijedak, ukoliko se napadi često pojavljuju može biti potrebna daljnja obrada i liječenje.