Prirođena rubeola

Prirođena rubeola je virusna infekcija dobivena od majke za vrijeme trudnoće. Znakovi su višestruke prirođene anomalije koje mogu dovesti do smrti ploda. Dijagnoza se postavlja serološki i uzgojem virusa u kulturi. Specifičnog liječenja nema. Prevencija se provodi rutinskim cijepljenjem.

Prirođena rubeola tipično nastaje uslijed primarne infekcije majke. Usprkos široko rasprostranjenom cijepljenju, 10 do 20% ljudi nakon puberteta nema protutijela.

Smatra se kako rubeola ulazi kroz gornji dišni sustav, uz naknadnu viremiju i rasap virusa na udaljena mjesta, uključujući i posteljicu. Fetus je u najvećoj opasnosti od razvojnih abnormalnosti kad je zaražen tijekom prvih 16 tj. gestacije, osobito u prvih 8 do 10 tj. Smatra se kako u ranom stadiju gestacije virus izaziva kroničnu intrauterinu infekciju. Njezini učinci uključuju oštećenje endotela krvnih žila, neposrednu citolizu stanica i prekid stanične mitoze.

Simptomi i znakovi

Rubeola u trudnice može biti bez simptoma ili daje simptome gornjeg dišnog sustava, vrućicu, limfadenopatiju (osobito u subokcipitalnom i retroaurikularnom području) te makulopapularni osip. Mogu uslijediti simptomi sa strane zglobova.

U fetusa učinaka ne mora biti ali može doći do višestrukih anomalija ili smrti in utero. Najčešće abnormalnosti su intrauterini zastoj rasta, meningoencefalitis, katarakta, retinopatija, gubitak sluha, srčane greške (otvoreni ductus arteriosus i stenoza plućne arterije), hepatosplenomegalija i prosvjetljenje kostiju na rendgenu. Ostale su trombocitopenija s purpurom, dermalna eritropoeza koja dovodi do plavkasto–crvenih kožnih promjena, adenopatija i intersticijska pneumonija. Za otkrivanje kasnijeg gubitka sluha, umne zaostalosti, poremećenog ponašanja, endokrinopatija ili rijetkog progresivnog encefalitisa je potrebno pomno promatranje.

Dijagnoza

Trudnicama se rano tijekom trudnoće rutinski određuje titar protutijela protiv rubeole. U seronegativnih žena koje razviju simptome ili znakove rubeole, određivanje titra se ponavlja; dijagnoza se postavlja na osnovi serokonverzije ili porasta 4 puta između akutnih titrova i onih pri oporavku. Virus se može uzgojiti iz obrisaka nazofarinksa.

Djeci u koje se sumnja na prirođenu rubeolu treba odrediti titar protutijela i uzgojiti virus u kulturi. Održavanje IgG specifičnog za rubeolu u djeteta nakon 6 do 12 mj. ukazuje na prirođenu infekciju. Povišenje IgM specifičnog za rubeolu također ukazuje na rubeolu. Virus može porasti iz uzoraka nazofarinksa, mokraće, likvora i konjunktive; laboratorij treba obavijestiti kako se sumnja na rubeolu. U nekim se centrima dijagnoza može postaviti prenatalno, izolacijom virusa iz plodove vode, otkrivanjem IgM specifičnog za rubeolu u fetalnoj krvi ili primjenom metoda lančane reakcije polimeraze reverznom transkriptazom (RT–PCR) na fetalnu krv ili uzorke dobivene biopsijom korijalnih resica.

Ostale pretrage obuhvaćaju KKS i DKS, pretragu likvora i radiološku pretragu kostiju za otkrivanje karakterističnih prosvjetljenja. Također je koristan pažljivi oftalmološki i kardiološki pregled.

Liječenje

Ni za majčinu niti za prirođenu infekciju rubeolom ne postoji specifično liječenje. Žene izložene rubeoli u ranoj trudnoći treba obavijestiti o mogućim opasnostima za plod. Neki stručnjaci kod izloženosti u ranoj trudnoći preporučuju primjenu imunoglobulina (0,55 ml/kg IM), no to ne jamči prevenciju pa to i nije preporuka American Academy of Pediatrics.

Prevencija

Rubeola se lako može spriječiti cijepljenjem. U SAD–u bi djeca trebala dobiti cjepivo protiv rubeole zajedno s cjepivom protiv ospica i zaušnjaka sa 12 do 15 god. života te ponovno u doba upisa u srednju školu (vidi SL. 266–3 na str. 2235). Nakon puberteta bi žene, za koje se ne zna jesu li imune na rubeolu, trebalo cijepiti. (OPREZ: Cijepljenje protiv rubeole je kontraindicirano u imunodeficijentnih ili trudnih žena). Nakon cijepljenja, ženi treba savjetovati da barem 28 dana ne ostane u drugom stanju. Također bi trebalo uložiti napore da se proberu visokorizične skupine, poput zaposlenica bolnica i vrtića, vojske i studentica.