Novorođenačka pneumonija

Novorođenačka pneumonija je infekcija pluća u novorođenčeta. Može se razviti unutar nekoliko sati nakon poroda u sklopu sindroma generalizirane sepse, ili nakon 7 dana s ograničenjem na pluća. Znakovi mogu biti ograničeni na respiratorni distres ili napredovati do šoka i smrti. Dijagnoza se postavlja klinički i na osnovi laboratorijske obrade sepse. Na početku se liječi antibioticima širokog spektra (empirijski) a čim se uzročnik izolira (što je prije moguće), zamjenjuju se prema biogramu–antibiogramu za djelotvoran lijek.

Pneumonija koja nastaje rano dio je generalizirane sepse koja se manifestira u vrijeme poroda ili nekoliko sati nakon njega. Kasni oblik pneumonije obično se pojavljuje nakon 7 dana života, najčešće u neonatalnoj jedinici intenzivne skrbi, u djece kojoj je potrebna dugotrajna endotrahealna intubacija zbog bolesti pluća.

Etiologija

Uzročnici su dobiveni iz majčinog spolnog sustava ili s bolničkog odjela. U njih spadaju gram–pozitivni koki (npr. streptokoki grupe A i B, Staphylococcus aureus) i gram–negativni bacili (npr. Escherichia coli, Klebsiella sp i Proteus sp). U djece koja su primila antibiotike širokog spektra mogu se naći mnogi drugi uzročnici, uključujući Pseudomonas, Citrobacter, Bacillus i Serratiju.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Hospitalna pneumonija kasnog nastanka može početi postupno, uz obilniji sekret koji se izvlači iz endotrahealnog tubusa i jače postavke ventilatora. Druga djeca mogu biti akutno bolesna, uz nestabilnost temperature i neutrofiliju. Na rendgenu pluća mogu biti vidljivi novi infiltrati ali ih može biti teško prepoznati ako dijete ima tešku bronhopulmonalnu displaziju.

Obrada uključuje hemokulture, kulture aspirata dušnika, rendgen pluća i pulsnu oksimetriju.

Liječenje

Ako se sumnja na meticilin otporni S. aureus, početni lijekovi izbora su vankomicin i cefotaksim. U slučaju bojazni od Pseudomonasa ceftazidim može zamijeniti cefotaksim. Specifičniji antibiotici se uvode nakon rezultata ispitivanja osjetljivosti uzročnika. Opće liječenje je jednako kao i liječenje novorođenačke sepse (vidi str. 2336).