Metakromatska leukodistrofija

Metakromatska leukodistrofija je sfingolipidoza uzrokovana nedostatkom arilsulfataze A, što dovodi do progresivne paralize i demencije koja završava smrću do 10. godine života.

Kod metakromatske leukodistrofije (sulfatidne lipidoze), manjak arilsulfataze A uzrokuje nakupljanje metakromatskih lipida u bijeloj tvari SŽS–a, perifernim živcima, bubrezima, slezeni i drugim unutarnjim organima; nakupljanje u živčanom sustavu uzrokuje centralnu i perifernu demijelinizaciju. Postoje brojne mutacije; bolesnici se razlikuju po dobi nastupa bolesti i brzini njezinog napredovanja.

Infantilni oblik je obilježen progresivnom paralizom i demencijom koja obično počinje prije 4. god. života, a dovodi do smrti oko 5 god. nakon nastupa simptoma. Juvenilni oblik se očituje između 4. i 16. god. života poremećenim držanjem tijela, intelektualnim oštećenjem i nalazom periferne neuropatije. Za razliku od infantilnog oblika, duboki tetivni refleksi su obično naglašeni. Postoji i blaži, adultni oblik. Na dijagnozu ukazuje klinička slika i nalaz usporenog živčanog provođenja; potvrđuje su manjak enzima u leukocitima ili kulturi fibroblasta kože. Učinkovitog liječenja nema.