Bolest nakupljanja kolesteril estera i wolmanova bolest

Bolest nakupljanja kolesteril estera i Wolmanova bolest su sfingolipidoze uzrokovane manjkom lizosomalne kisele lipaze što dovodi do hiperlipidemije i hepatomegalije.

To su rijetke, autosomno recesivne bolesti koje dovode do nakupljanja kolesteril estera i triglicerida u lizosomima histiocita, stvarajući pjenušave stanice u jetri, slezeni, limfnim čvorovima i drugim tkivima. LDL u serumu je obično povišen.

Wolmanova bolest je teži oblik, koji se očituje u prvim tjednima života slabim hranjenjem, povraćanjem i napetošću trbuha zbog hepatosplenomegalije; djeca obično umiru za 6 mj.

Bolest nakupljanja kolesteril estera je lakši oblik i može se očitovati tek kasnije u životu, čak i u odrasloj dobi, kad se može otkriti hepatomegalija; može se razviti prijevremena, često teška ateroskleroza.

Dijagnoza se zasniva na kliničkim osobinama i dokazu nedostatka kisele lipaze u biopsiji jetre ili kulturi fibroblasta kože, limfocitima ili drugim tkivima. Prenatalna dijagnoza se zasniva na odsutnosti aktivnosti kisele lipaze u kulturi korionskih resica.

Liječenja učinkovitog nema, ali statini snizuju razine LDL–a u plazmi, a opisano je kako je kolestiramin u kombinaciji s prehranom siromašnom kolesterolom doveo do poboljšanja ostalih znakova.