Oralna rehidracija

Liječenje tekućinom na usta je u usporedbi s IV liječenjem učinkovito, bezopasno, prikladno i jeftino. Treba ga primjenjivati kod djece s blagom do umjerenom dehidracijom koja podnose na usta unesene tekućine, osim ukoliko nema obilnog povraćanja ili osnovne bolesti (npr. akutni abdomen, crijevna opstrukcija).

Otopine: Otopina za rehidraciju na usta bi trebala sadržavati složene ugljikohidrate ili 2% glukoze i 50 do 90 mEq/L Na. Sportski napici, gazirana pića, sok i slično ne zadovoljavaju ova mjerila i ne bi ih trebalo primjenjivati. Ona obično sadrže premalo Na i previše ugljikohidrata da bi se mogao iskoristiti istovremeni transport Na i glukoze te osmotski učinak viška ugljikohidrata može izazvati dodatni gubitak tekućine.

Otopinu za oralnu rehidraciju (oralne rehidracijske otopine = ORO) je preporučila SZO i široko je dostupna u SAD–u bez recepta. Najčešće se nalazi u obliku praška koji se miješa s vodom iz slavine. Paketić ORO se otopi u 1 L vode čime se dobiva otopina koja sadrži (u mmol/L) – Na 90, K 20, Cl 80, citrata 10 i glukoze 111 (standardna ORO SZO) ili Na 75, K 20, Cl 65, citrata 10 i glukoze 75 (ORO SZO smanjene osmolarnosti). Može se spraviti i miješanjem 1 L vode 3,5 g NaCl, 2,9 g trinatrijeva citrata (ili 2,5 g NaHCO3), 1,5 g KCl i 20 g glukoze. ORO je učinkovita u bolesnika s dehidracijom bez obzira na dob, uzrok ili vrstu neravnoteže elektrolita (hiponatrijemija, hipernatrijemija ili izonatrijemija) sve dok im bubrezi funkcioniraju na odgovarajući način. Nakon rehidracije, ova se otopina mora zamijeniti tekućinom s manjom količinom Na kako bi se izbjegla hipernatrijemija.

Ako ORO nije dostupna, tijekom rehidracije i održavanja se može primijeniti otopina Na/glukoze sličnog sastava. Ona se pripravlja dodavanjem 15 ml (1 čajne žličice) šećera i 2 ml (0,5 čajne žličice) soli 1 L vode. Premda je otopina šećer/sol manje učinkovita od ORO, obično je dobra za liječenje proljeva. Glavna ograničenja za širu primjenu ovog jednostavnog pripravka su grješke do kojih odlazi prilikom pripravljanja, osobito zamjena količine dvaju sastojaka, poput uzimanje 1 čajne žličice soli i ½ čajne žličice šećera umjesto 1 čajne žličice šećera i ½ čajne žličice soli.

Primjena: Općenito se kod blage dehidracije primjenjuje 50 ml/kg tijekom 4 h, a kod umjerene dehidracije 100 ml/kg tijekom 4 h. Za svaku proljevastu stolicu se primjenjuje dodatnih 10 ml/kg (sve do 240 ml). Nakon 4 h, provjerava se stanje bolesnika. Ako su i dalje prisutni znakovi dehidracije, ponavlja se primjena iste količine. U bolesnika s kolerom može biti potrebna primjena više litara tekućine dnevno.

Povraćanje u osnovi ne ometa oralnu rehidraciju (osim u slučaju opstrukcije crijeva ili drugih kontraindikacija). Tada se rabe male, česte količine, uz početak s 5 ml svakih 5 min te postupno povećavanje prema podnošenju.

Kad se jednom nedostatak nadoknadi, treba na usta primjenjivati otopinu za održavanje, koja sadrži manje Na. Čim su rehidrirana i ne povraćaju više, djeca trebaju dobiti prehranu na usta koja odgovara njihovoj dobi. Dojenčad se može ponovno hraniti majčinim mlijekom ili mliječnim pripravkom. Dojenčadi s proljevom, koja pokažu znakove ili simptome malapsorpcije (vidi str. 139) treba davati pripravak bez laktoze.