Scheuermannova bolest

Scheuermannova bolest uzrokuje lokalizirane promjene tijela kralježaka koji dovode do križobolje i kifoze.

Scheuermannova bolest se javlja u adolescenciji, relativno je česta i nešto češća u dječaka. Vjerojatno predstavlja skupinu bolesti sa sličnim simptomima, no etiologija i patogeneza nisu sa sigurnošću poznate. Može nastati iz osteohondritisa gornjih i donjih hrskavičnih slojeva kralježaka ili trauma. Neki su slučajevi obiteljski.

Većina bolesnika pokazuje zaobljenje ramena i ima trajnu bol u leđima slabe izraženosti. Neki izgledaju slično bolesnicima s Marfanovom bolesti; duljina trupa i ekstremiteta su neproporcionalne. Normalna torakalna kifoza je prenaglašena difuzno ili lokalno.

Dijagnoza i liječenje

Neki slučajevi se prepoznaju prilikom rutinskog probira na deformacije kralježnice u školi. Postranične rendgenske snimke potvrđuju dijagnozu pokazujući prednje spajanje tijela kralježaka, obično u donjem torakalnom ili gornjem lumbalnom području. Kasnije, površine kralježaka postaju nepravilne i sklerotične. Poremećaj odnosa kralježaka je pretežno kifotičan, ali ponekad djelomice skoliotičan. U atipičnim slučajevima se radiološkim pretragama kostura mora isključiti generalizirana koštana displazija, a CT/MR mora isključiti TBC kralježnice.

Tijek je blag ali dug, često i nekoliko godina (premda se trajanje uvelike razlikuje). Nakon što se bolest povuče često zaostaje bezopasni poremećaj položaja kralježaka.

Blaga, neprogresivna bolest se može liječiti smanjenjem tjelesne težine i izbjegavanjem napornih aktivnosti. Ponekad, kad je kifoza jača, indiciran je korektivni aparat za kralježnicu ili ležanje na tvrdom krevetu. Rijetko je, u progresivnim slučajevima potrebna kirurška stabilizacija i ispravljanje poremećenog položaja kralješaka.