Osgood-schlatterova bolest

Osgood–Schlatterova bolest je osteohondroza tibijalnog tuberkula.

Osgood–Schlatterova bolest se pojavljuje između 10. i 15. god. života, češća je u dječaka i obično jednostrana. Smatra se kako je u etiologiji važna trauma uslijed pretjeranog povlačenja tetive patele za nezrelo hvatište na epifizi. Karakteristični simptomi su bol, oticanje i bol iznad tuberkula tibije na mjestu hvatišta tetive patele. Sistemskih tegoba nema.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se postavlja pregledom. Laterana rendgenska slika pokazuje fragmentaciju tibijalnog tuberkula. Međutim, rendgenske slike nije potrebno učiniti, osim ukoliko se bol i otok ne prošire izvan područja tuberkula tibije ili ukoliko bol nije praćena crvenilom i toplinom. U tim slučajevima su rendgenske slike korisne za isključivanje ozljeda ili akutnih upalnih stanja.

Do povlačenja dolazi obično spontano, za nekoliko tjedana ili mjeseci. Obično su jedine potrebne mjere uzimanje analgetika i izbjegavanje pretjerane tjelovježbe, osobito savijanja koljena. Potpuno izbjegavanje sporta je rijetko potrebno. Rijetko su potrebni imobilizacija u gipsani zavoj, injekcije hidrokortizona u mjesto promjene, kirurško odstranjenje slobodnih tijela (npr. komadića kosti, odvojenih komada kosti), bušenje i presađivanje.