Legg-calvé-perthesova bolest

Legg–Calvé–Perthesova bolest je idiopatska aseptična nekroza epifize glave femura.

Legg–Calvé–Perthesova bolest je najčešća osteohondroza, s vrhuncem pojavnosti u dobi od 5 do 10 god., češća je u dječaka i obično jednostrana. Oko 10% slučajeva se pojavljuje u obiteljima. Karakteristični simptomi su bol u kuku i poremećaj držanja tijela; početak je postupan a napredovanje sporo. Pokreti u zglobu su ograničeni a može doći do atrofije mišića bedra.

Dijagnoza i liječenje

Na dijagnozu se posumnja na osnovi simptoma. Za potvrdu dijagnoze je potrebno učiniti slikovnu pretragu kosti ili MR. Rendgenska pretraga kosti u početku ne mora biti od koristi jer može pokazivati normalni nalaz ili minimalno spljoštenje kosti. Kasnije rendgenske slike mogu pokazivati fragmentaciju glave femura, koja sadrži područja prosvjetljenja i skleroze.

U obostranim ili obiteljskim slučajevima je obavezna pretraga cijelog kostura, zbog isključivanja nasljednih koštanih bolesti, osobito multiple epifizne displazije, jer se prognoza i način liječenja razlikuju. Također treba isključiti hipotireozu, srpastu anemiju i traumu.

Bez liječenja je tijek obično dugotrajniji ali dolazi do spontanog povlačenja (obično za 2 do 3 god.). Kad se bolest napokon smiri, ostatno iskrivljenje glave femura i acetabuluma stvara sklonost sekundarnom degenerativnom osteoartritisu. Uz liječenje su posljedice blaže.

Ortopedsko liječenje uključuje dugotrajnije mirovanje u krevetu, mobilnu trakciju, omče i abdukcijske gipsane zavoje u svrhu održavanja glave femura. Neki stručnjaci zagovaraju subtrohanternu osteotomiju s unutarnjom fiksacijom i ranim početkom kretanja.