Iskliznuće epifize glave femura

Iskliznuće epifize glave femura je pomicanje vrata bedrene kosti na femoralnoj epifizi prema gore i naprijed.

Iskliznuće epifize glave femura (engl. slipped capital femoral epiphysis = SCFE) se obično zbiva u ranoj adolescenciji i pretežito zahvaća dječake. Značajan čimbenik rizika je gojaznost a također doprinose i genski čimbenici. SCFE je obostrano u oko 1/5 bolesnika, a jednostrano SCFE postaje obostrano u do 2/3 bolesnika. Točan uzrok nije poznat, no vjerojatno je povezan sa slabljenjem fize (ravnine rasta) do koje može doći zbog trauma, hormonskih promjena, upale ili pojačanih sila uslijed gojaznosti.

Simptomi i znakovi

Početak je obično podmukao a simptomi su povezani sa stadijem iskliznuća. Prvi simptom može biti ukočenost kuka koja se uz mirovanje povlači; slijedi šepanje a potom bol u kuku koja se širi prema dolje kroz anteromedijalni dio bedra do koljena. Do 15% bolesnika ima bol u koljenu ili bedru te se prava tegoba ne mora prepoznati sve dok se iskliznuće ne pogorša. Ranim pregledom kuka ne mora se otkriti ni bol niti ograničenje pokreta. U uznapredovalijim stadijima, nalazi mogu uključivati bol prilikom pokreta u zahvaćenom kuku, uz ograničenu fleksiju, abdukciju i medijalnu rotaciju; bol u koljenu bez specifičnih poremećaja u koljenu i šepanje. Zahvaćena noga je rotirana prema van. Ako je ugrožena krvna opskrba tog područja, može doći do avaskularne nekroze i urušavanja epifize.

Dijagnoza i liječenje

Budući da je liječenje uznapredovalog iskliznuća teško, rana dijagnoza je jako važna. Treba učiniti anteroposteriorne i postranične RTG snimke oba kuka. RTG snimke pokazuju proširenje epifizne linije ili očiti pomak glave femura prema natrag i dolje. Od pomoći su i ultrazvuk i MR, osobito ako su rendgenske slike nenormalne.

SCFE obično napreduje; čim se otkrije potrebna je operacija. Bolesnici se ne smiju oslanjati na zahvaćenu nogu sve dok se SCFE ne isključi ili ne liječi. Kirurško liječenje se sastoji od fiksacije kroz epifizu.