Idiopatska skolioza

Idiopatska skolioza je postranično (lateralno) iskrivljenje kralježnice.

Idiopatska skolioza se može otkriti u 2 do 3% djece u dobi od 10 do 16 god.; 60 do 80% su djevojčice.

Simptomi i znakovi

Na skoliozu se po prvi puta može posumnjati kad se jedno rame doima višljim od drugoga ili kad odjeća ne pada ravno, ali se često otkriva prilikom uobičajenog fizikalnog pregleda. Bolesnici isprva mogu opisivati zamor u lumbalnom području nakon dugotrajnog sjedenja ili stajanja. Može uslijediti mišićna križobolja u područjima podvrgnutim naporu (npr. u lumbosakralnom području).

Dijagnoza i liječenje

Iskrivljenje je najupadljivije kad se bolesnici nagnu prema naprijed. Većina iskrivljenja je konveksna u desnu stranu u torakalnom području a u lijevu u lumbalnom području, tako da je desno rame naviše od lijevoga. RTG snimke treba učiniti u antero–posteriornoj i postraničnoj (lateralnoj) projekciji s obzirom na kralježnicu.

Što je iskrivljenje veće, veća je vjerojatnost da će se pojačavati nakon što koštani sustav sazrije. Iskrivljenja >10 ° se smatraju značajnima. Prognoza ovisi o mjestu i jačini iskrivljenja te o dobi u kojoj se pojave simptomi. Značajan zahvat je potreban u <10% slučajeva.

Indicirano je pravovremeno upućivanje ortopedu. Umjerena iskrivljenja (20 do 40 °) se liječe konzervativno (npr. gipsanim korzetom ili Milwaukeejskim prslukom) kako bi se spriječilo daljnje iskrivljenje. Teška iskrivljenja (>40 °) se često mogu ispraviti kirurškim zahvatom (npr. fiksiranjem kralježnice). Skolioza i njezino liječenje se često isprepleću s adolescentskom slikom o sebi i samopouzdanjem. Može biti potrebno savjetovanje ili psihoterapija.