Ambliopija (slabovidnost)

Ambliopija je funkcionalno smanjenje oštrine vida oka koje je posljedica nekorištenja tijekom razvoja vida. Ako se ambliopija ne otkrije i ne liječi prije 8. godine života, na zahvaćenom oku se može razviti sljepoća. Dijagnoza počiva na otkrivanju razlike u oštrini vida između očiju. Liječenje ovisi o uzroku.

Slabovidnost pogađa oko 2 do 3% djece i gotovo uvijek se razvija prije 2. god. života.

Mozak mora istodobno primati jasnu sliku iz oba oka. Ambliopija se razvija ako postoji trajno ometanje slike koja dolazi iz jednog oka, ali ne i ometanje slike koja dolazi iz drugog oka. Vidni korteks potiskuje sliku iz zahvaćenog oka.

Postoje 3 uzroka. Strabizam (vidi str. 2446) može uzrokovati ambliopiju jer različit položaj očnih jabučica dovodi do različitih slika na mrežnici koje se odašilju u vidni korteks. Na sličan način anizometropija (nejednakost refrakcije između očiju, obično uslijed astigmatizma, miopije ili hiperopije) dovodi do stvaranja različitih slika na mrežnici, pri čemu je slika iz oka koje pokazuje veću grešku refrakcije slabije izoštrena. Zapreka vidne osovine na bilo kojoj razini, od površine oka do mrežnice (npr. uslijed katarakte) ometa ili u potpunosti prekida stvaranje slike na mrežnici zahvaćenog oka.

Simptomi i znakovi

Djeca se rijetko žale na jednostrani gubitak vida. Vrlo mala djeca to ili ne primjećuju, ili nisu u stanju izraziti svijest o tome da na jedno oko vide slabije nego na drugo. Neka starija djeca se mogu izjasniti kako slabije vide na jedno oko ili mogu pokazivati slabiju percepciju dubine slike. Kad je uzrok strabizam, drugi mogu primijetiti promjenu položaja oka. Katarakta koja uzrokuje ometanje vidne osovine može proći nezapaženo.

Dijagnoza

Probir na ambliopiju (i strabizam) se preporučuje u sve djece prije polaska u školu, po mogućnosti oko 3. god. života. Jedan od pristupa probiru u vrlo male djece s razvojnim poremećajima koja se ne mogu podvrgnuti subjektivnom testiranju je fotoprobir. Fotoprobir obuhvaća primjenu kamere za bilježenje slika pupilarnih refleksa tijekom pretrage; simetričnost slika se potom uspoređuje. U starije djece probir se sastoji od ispitivanja vida pomoću slika (npr. različito okrenutog slova E, Allenovih karata ili HOTV slika) ili Snellenovih tablica.

Za otkrivanje osnovnog uzroka potrebne su dodatne pretrage. Strabizam se može potvrditi pomoću testa prekrivanja ili prekrivanja i otkrivanja (vidi str. 2447). Anizometropija se može potvrditi izvođenjem refrakcije kako bi se utvrdila refrakcijska sposobnost svakog oka. Ometanje vidne osovine se može potvrditi oftalmoskopijom ili pretragom procijepnom svjetiljkom.

Prognoza i liječenje

Ako se ne otkrije i ne liječi prije 8. god. života, što je dob u kojoj je vidni sustav sazrio, ambliopija može postati stalna. U većini slučajeva otkrivenih i liječenih prije 5. god. života pokazuje se određeno poboljšanje vida. Ranije liječenje povećava mogućnost potpunog oporavka vida. Sve dok vidni sustav sazrijeva, u nekim su slučajevima mogući recidivi.

Liječenje bi trebao voditi oftalmolog. Svaki osnovni uzrok se mora liječiti (npr. naočalama ili kontaktnim lećama za ispravljanje refrakcijske greške, odstranjenjem katarakte). Nakon toga se forsira uporaba ambliopičnog oka pokrivanjem onoga koje bolje vidi povezom, ili ukapavanjem atropina u oko koje vidi bolje, kako bi slabovidno oko dobilo vidnu prednost. Bolesnik bolje surađuje kad se primjenjuju kapi za oči. Terapija održavanja radi prevencije recidiva može se preporučiti nakon ustaljenja stanja, sve dok dijete ne navrši od 8 do 10 god.