Toplinski grčevi

Toplinski grčevi su kontrakcije izazvane naporom do kojih dolazi za vrijeme ili nakon napora na vrućini.

Premda napor može uzrokovati grčeve i tijekom hladnog vremena, oni nisu povezani s toplinom i vjerojatno predstavljaju nedovoljnu tjelesnu spremnost. Za razliku od njih, toplinski grčevi se mogu pojaviti u osoba s dobrom tjelesnom kondicijom koje se obilno znoje i nadomještaju izgubljenu vodu, ali ne i sol, zbog čega nastaje hiponatrijemija. Toplinski grčevi su česti u fizičkih radnika (npr. osoblja u strojarnicama, čeličanama, i u minera), osoba na osnovnoj vojnoj obuci i sportaša.

Nastanak grčeva je nagao, obično u mišićima ekstremiteta. Jaka bol i karpopedalni spazam mogu onesposobiti ruke i noge. Grč obično traje nekoliko minuta do nekoliko sati.

Grčevi mogu odmah popustiti pri snažnom pasivnom istezanju zahvaćenih mišića (npr. plantarnom dorzifleksijom pri grču potkoljenice). Tekućinu i elektrolite treba nadomjestiti na usta (1 L vode koja sadrži 10 g [2 ravne žličice] soli) ili IV (1 L 0,9% fiziološke otopine). U prevenciji grčeva pomažu održavanje odgovarajuće temperature u prostoriji, aklimatizacija i odgovarajuće održavanje ravnoteže soli.