Virusni konjunktivitis

Virusni konjunktivitis je jako zarazna akutna infekcija spojnice obično uzrokovana adenovirusom. Simptomi su nadražaj, suzenje, fotofobija i sluzavi ili gnojni iscjedak. Dijagnoza se postavlja klinički. Infekcija prolazi spontano, ali je u teškim slučajevima nekad potrebna lokalna primjena kortikosteroida.

Etiologija

Konjunktivitis može pratiti običnu prehladu i druge sistemske virusne infekcije (osobito ospice, ali također i vodene kozice, rubeolu i mumps). Izolirani virusni konjunktivitis je obično uzrokovan adenovirusima a ponekad, enterovirusima.

Epidemijski keratokonjunktivitis obično uzrokuju adenovirusi serotipova Ad 5, 8, 11, 13, 19, i 37. Faringokonjunktivalnu vrućicu obično uzrokuju serotipovi Ad 3, 4, i 7. Do izbijanja akutnog hemoragičnog konjunktivitisa, rijetkog oblika konjunktivitisa povezanog s enterovirusom tipa 70, je dolazilo u Africi i Aziji.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Nakon inkubacije od oko 5 do 12 dana, u jednom oku dolazi do hiperemije spojnice, vodenastog iscjetka i nadražaja, koji se obično brzo šire i na drugo oko. Na spojnici kapka se nalaze folikuli. Preaurikularni limfni čvor je obično povećan i bolan. Mnogi bolesnici su bili u dodiru s nekim tko ima konjunktivitis i/ili nedavnu infekciju gornjeg dišnog sustava.

Kod teškog adenovirusnog konjunktivitisa, bolesnici mogu imati naglašenu fotofobiju i osjećaj stranog tijela. Pseudomembrane fibrina i upalnih stanica na tarzalnoj spojnici i/ili žarišta upale na rožnici mogu dovesti do zamućenja vida. Čak i nakon povlačenja konjunktivitisa se, i nakon 2 god., pomoću procjepne svjetiljke mogu opaziti ostatna subepitelna zamućenja rožnice (višestruka, poput novčića u promjeru od 0,5 do 1 mm). Zamućenja rožnice ponekad dovode do slabljenja vida i znakovitog blještanja.

Dijagnoza se obično postavlja klinički; za rast virusa potrebne su posebne kulture tkiva, no to je rijetko indicirano. Sekundarna bakterijska infekcija je rijetka. Međutim, ako ijedan od znakova odgovara bakterijskom konjunktivitisu (npr. gnojni iscjedak), razmazi s oka se moraju mikroskopski pregledati i nasaditi na uzgoj uzročnika.

Liječenje

Virusni je konjunktivitis jako zarazan te se moraju slijediti mjere predostrožnosti (navedene gore). Općenito, djecu ne bi trebalo slati u školu dok se bolest ne povuče.

Virusni konjunktivitis je samoograničavajući i traje u blagim slučajevima 1 tjedan a u teškima i do 3 tjedna. Za simptomatsko liječenje dovoljni su hladni oblozi. Međutim, bolesnicima s teškom fotofobijom ili onima čiji je vid pogođen mogu koristiti lokalno primijenjeni kortikosteroidi (npr. 1%–tni prednizolon acetat svakih 6 do 8 h). Prije toga je potrebno isključiti herpes simplex keratitis (vidi str. 897) jer kortikosteroidi mogu izazvati njegovu egzacerbaciju.