Trahom

(Egipatska oftalmija; granularni konjunktivitis)

Trahom je kronični konjunktivitis uzrokovan Chlamydijom trachomatis i obilježen progresivnim egzacerbacijama i remisijama. To je širom svijeta glavni uzrok sljepoće koja se može spriječiti. Početni simptomi su hiperemija spojnice, edem kapka, fotofobija i suzenje. Kasnije dolazi do neovaskularizacije rožnice i ožiljkavanja spojnice, rožnice i kapaka. Dijagnoza se obično postavlja klinički. Liječi se lokalnom ili sistemskom primjenom antibiotika.

Trahom je endemski u siromašnim područjima Sjeverne Afrike, Bliskog Istoka, Indijskog potkontinenta, Australije i Jugoistočne Azije. Uzročnik je Chlamydia trachomatis (serotipovi A, B, Ba i C). U ranim stadijima je jako zarazan i prenosi se dodirom očima, rukama, muhama ili zajedničkom uporabom zagađenih predmeta (npr. ručnika, rupčića, šminke—vidi Inkluzijski konjunktivitis odraslih na str .891).

Simptomi i znakovi

Nakon inkubacije od oko 7 dana, postupno se, obično obostrano pojavljuju hiperemija spojnica, edem kapaka, fotofobija i suzenje. Na tarzalnoj spojnici gornjeg kapka se nakon 7 do 10 dana pojavljuju mali folikuli, čija se veličina i broj postupno povećavaju tijekom 3 do 4 tjedna. Na tarzalnoj spojnici gornjeg kapka pojavljuju se upalne papile, a tijekom ovog stadija započinje neovaskularizacija rožnice, uz invaziju gornje polovice rožnice izvijuganim krvnim žilama iz područja limbusa, što se naziva panusom. Stadij folikularne/papilarne hipertrofije i neovaskularizacije rožnice može trajati od nekoliko mjeseci do > od 1 god., ovisno o odgovoru na liječenje. Napokon može biti zahvaćena cijela rožnica, što slabi vid.

Bez liječenja, slijedi cikatrizirajući (ožiljkavajući) stadij. Folikuli i papile se postupno smanjuju i zamjenjuju ožiljnim tkivom koje često izaziva entropij i začepljenje izvodnog kanala suznih žlijezda. Entropij dovodi do daljnjeg ožiljkavanja i neovaskularizacije rožnice. Epitel rožnice se zamućuje i zadebljava a stvaranje suza se smanjuje. Na mjestu perifernih infiltrata rožnice se mogu pojaviti mali vrijedovi, potičući dodatnu neovaskularizaciju.

Dijagnoza

Dijagnoza se obično postavlja klinički jer su pretrage u endemskim područjima rijetko dostupne. Limfatični folikuli na tarzusu ili uzduž limbusa rožnice, crtasto ožiljkavanje rožnice i rožnični panus se, u odgovarajućim kliničkim okolnostima, smatraju dijagnostičkim znakovima. Ako dijagnoza nije sigurna, može se iz kulture izolirati C. trachomatis ili ju se otkriva pomoću PCR i imunofluorescencijskih metoda. U ranom stadiju se u epitelnim stanicama ostružaka spojnice obojanima po Giemsi, nalaze sitna bazofilna intracitoplazmatska tjelešca, po kojima se trahom razlikuje od neklamidijskog konjunktivitisa. Inkluzijska tjelešca se također nalaze i kod inkluzijskog konjunktivitisa odraslih (vidi str. 891), no od trahoma ga razlikuju okolnosti i razvoj kliničke slike. Proljetni konjunktivitis kapaka nalikuje trahomu u folikularnom hipertrofičnom stadiju no simptomi su različiti, uz papile mliječno bijelog vrška, dok se u ostružcima nalaze eozinofili a ne bazofilna inkluzijska tjelešca.

Prognoza i liječenje

U pojedinačnim ili sporadičnim slučajevima, u 78% slučajeva je učinkovita jedna doza azitromicina od 20 mg/kg (najviše 1 g) PO Druge su mogućnosti doksiciklin u dozi od 100 mg dva puta dnevno ili tetraciklin u dozi od 250 mg četiri puta dnevno tijekom 4 tjedna. U hiperendemskim područjima se učinkovitom pokazala primjena tetraciklinske ili eritromicinske masti za oči dva puta dnevno tijekom 5 uzastopnih dana svakog mjeseca, u trajanju od 6 mjeseci. Dramatično smanjenje endemskog trahoma je postignuto širokom primjenom jedne ili ponavljanih doza azitomicina na usta unutar zajednice. Reinfekcija uslijed ponovnog izlaganja je u endemskim područjima česta. Bolja osobna higijena i opće higijenske mjere (npr. dostupnost pitke vode) mogu smanjiti reinfekciju.

Izobličenje kapka (npr. entropij) treba liječiti kirurškim zahvatom.

Nakon cijeljenja, spojnica je glatka i sivkasto bijele boje. Proširenost ostatnog zamućenja rožnice i gubitka vida su različiti. Do povlačenja neovaskularizacije rožnice i uspostave prozirnosti rožnice rijetko dolazi bez liječenja.