Ožiljni pemfigoid

Ožiljni pemfigoid je kronično, obostrano, progresivno ožiljkavanje i skvrčavanje spojnice sa zamućenjem bjeloočnice. Rani simptomi su hiperemija, neugoda, svrbež i iscjedak; napredovanje dovodi do oštećenja i očnog kapka i bjeloočnice, te ponekad do sljepoće. Dijagnoza se potvrđuje biopsijom. Za liječenje može biti potrebna sistemska imunosupresija.

Ožiljni pemfigoid je autoimuna bolest kod koje vezanje protutijela protiv bazalne membrane spojnice dovodi do upale. Nije povezan s buloznim pemfigoidom.

Simptomi i znakovi

Bolest obično započinje kao kronični konjunktivitis i napreduje do simblefarona (prirastanja spojnice kapka za očnu jabučicu); trihijaze (uvrtanja trepavica); suhog keratokonjunktivitisa; neovaskularizacije rožnice, zamućenja i keratinizacije. Kronična oštećenja epitela rožnice mogu dovesti do sekundarnih bakterijskih vrijedova, ožiljkavanja i sljepoće. Često je i zahvaćanje sluznice usne šupljine, uz stvaranje vrijedova i ožiljaka, no zahvaćanje kože obilježeno ožiljkavajućim bulama i eritematoznim plakovima je rijetko.

Dijagnoza i liječenje

Na dijagnozu se posumnja klinički, po postojanju simblefarona, a bez lokalnog zračenja ili teškog sezonskog alergijskog konjunktivitisa u anamnezi. Potvrđuje se biopsijom spojnice koja pokazuje odlaganje protutijela u bazalnu membranu.

Zamjenske suze i krioepilacija ili elektroepilacija uvrnutih trepavica može ublažiti simptome i smanjiti opasnost od očnih infekcija. Kod progresivnog ožiljkavanja ili zamućenja rožnice, indicirana je sistemska imunosupresija dapsonom ili ciklofosfamidom.