Konjunktivitis

Upala spojnice je tipično uzrokovana infekcijom, alergijom ili nadražajem. Simptomi su hiperemija spojnice, iscjedak iz oka i, ovisno o etiologiji, neugoda i svrbež. Dijagnoza se postavlja klinički; ponekad je indicirano nasađivanje kultura. Liječenje ovisi o etiologiji i može uključivati lokalnu primjenu antibiotika, antihistaminike, stabilizatore mastocita i kortikosteroide.

Infektivni konjunktivitis je najčešće uzrokovan virusima ili bakterijama i zarazan je. Rijetko postoje miješani ili neotkriveni uzročnici. Alergijski konjunktivitis mogu izazvati brojne tvari (vidi str. 893). Nealergijski nadražaj spojnice može nastati uslijed stranih tijela; vjetra, prašine, dima, isparenja, kemijskih para i drugih oblika zagađenja zraka, te jakog ultraljubičastog svjetla električnih lukova, solarija i odraza od snijega.

Konjunktivitis je tipično akutan, no i infektivni i alergijski oblici mogu biti kronični. Stanja koja uzrokuju kronični konjunktivitis su ektropij, entropij, blefaritis i kronični dakriocistitis.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Bilo koji uzrok upale dovodi do proširenja krvnih žila spojnice, te suzenja ili iscjetka. Gusti iscjedak može zamagliti vid.

Kod alergijskog konjunktivitisa prevladavaju svrbež i vodenasti iscjedak. Na alergijski konjunktivitis također ukazuju kemoza i papilarna hiperplazija. Nadražaj ili osjet stranog tijela, fotofobija ili gnojni iscjedak ukazuju na infektivni konjunktivitis. Jaka bol u oku ukazuje na skleritis (vidi str. 895).

Na dijagnozu obično ukazuju anamneza i pregled (vidi i TBL. 101–1). Međutim, uzgoj uzročnika u kulturi je indiciran kod teških simptoma, u imunokompromitiranih bolesnika, kod osjetljivog oka (npr. nakon presađivanja rožnice, kod egzoftalmusa uslijed Gravesove bolesti) i u slučaju neuspjeha početnog liječenja.

TABLICA 101–1

ZNAČAJKE ZA RAZLIKOVANJE AKUTNIH KONJUNKTIVITISA

ETIOLOGIJA

ISCJEDAK; VRSTA STANICA

EDEM KAPKA

ZAHVAĆENOST LIMFNIH ČVOROVA

SVRBEŽ

Bakterijski

Gnojan, polimorfonuklearni leukociti

Umjeren

Obično je nema

Nema

Virusni

Proziran; mononukleari

Minimalan

Obično postoji

Nema

Alergijski

Proziran, sluzav, razvlači se; eozinofili

Umjeren do jak

Nema je

Izražen

Liječenje

Većina infektivnih konjunktivitisa je jako zarazna i širi se kapljično, prijenosnicima i dodirom ruku. Zbog izbjegavanja prijenosa infekcije, liječnik mora dobro oprati ruke i dezinficirati opremu nakon pregledavanja bolesnika. Bolesnik mora prati ruke nakon dodirivanja očnih i nosnih sekreta, izbjegavati dodirivanje zdravog oka nakon dodirivanja bolesnog, izbjegavati rabljenje tuđih ručnika ili jastuka te plivanje u bazenima. Oči se moraju čistiti od iscjetka i ne smije ih se prekrivati. Malu djecu s konjunktivitisom se ne smije slati u školu kako bi se izbjeglo širenje bolesti.