Inkluzijski konjunktivitis odraslih

(Klamidijski konjunktivitis odraslih; bazenski konjunktivitis )

Inkluzijski konjunktivitis odraslih je uzrokovan spolno prenosivom Chlamydiom trachomatis. Simptomi uključuju kroničnu jednostranu hiperemiju i mukopurulentni iscjedak. Dijagnoza se postavlja klinički. Liječi se parenteralnim antibioticima.

Inkluzijski konjunktivitis odraslih uzrokuje Chlamydia trachomatis, serotipovi od D do K. U većini slučajeva inkluzijski konjunktivitis odraslih nastaje spolnim kontaktom s osobom koja ima spolnu infekciju. Bolesnici su obično našli novog spolnog partnera u protekla 2 mjeseca. Inkluzijski konjunktivitis odraslih se rijetko može dobiti iz zagađene bazenske vode.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Inkluzijski konjunktivitis odraslih ima inkubaciju od 2 do 19 dana. Obično je obilježen jednostranim mukopurulentnim iscjetkom. Tarzalna spojnica je često jače hiperemična od bulbarne. Karakteristično, postoje izraženi folikuli. Ponekad dolazi do zamućenja i vaskularizacije gornjeg dijela rožnice. Preaurikularni limfni čvorovi mogu biti povećani na strani zahvaćanog oka. Simptomi često postoje tjednima ili mjesecima i nisu odgovorili na lokalnu primjenu antibiotika.

Inkluzijski konjunktivitis odraslih se od bakterijskog konjunktivitisa razlikuje po kroničnosti, izraženom folikularnom odgovoru na tarzusu i neuspjehu liječenja lokalnom primjenom antibiotika. Treba učiniti razmaze, uzgoj bakterija u kulturi i pretrage na klamidiju. Za otkrivanje Chlamydije trachomatis rabe se metode imunofluorescentnog bojenja, PCR i posebne podloge za uzgoj. Razmaze i ostružke spojnice treba pregledati mikroskopom i obojiti po Gramu, kako bi se pronašle bakterije, i po Giemsi kako bi se otkrila karakteristična bazofilna inkluzijska tjelešca u citoplazmi epitelnih stanica, u slučaju klamidijskog konjunktivitisa.

Liječenje

Azitromicin u dozi od 1 g PO jednom dnevno ili doksiciklin u dozi od 100 mg PO dva puta dnevno ili eritromicin u dozi od 500 mg PO četiri puta dnevno tijekom 1 tjedna izlječuje konjunktivitis i istovremenu spolnu infekciju. Spolne partnere je također potrebno liječiti.