Okluzija središnje mrežnične vene

Okluzija središnje mrežnične vene je njezino začepljenje trombom, do čega obično dolazi kod starijih bolesnika. Simptom je iznenadni, bezbolni gubitak vida. Dijagnoza se postavlja fundoskopijom. Većina oblika liječenja nije učinkovita niti dokazana.

Predisponirajući čimbenici su glaukom, dijabetes, hipertenzija, povećana viskoznost krvi i povišeni hematokrit; okluzija može biti i idiopatska. Ova promjena je rijetka u mladih ljudi.

Tjednima ili mjesecima nakon okluzije može doći do neovaskularizacije mrežnice ili šarenice (rubeosis iridis) sa sekundarnim glaukomom. Uz neovaskularizaciju mrežnice može doći do krvarenja u staklovinu.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Bezbolni gubitak vida može biti nagao ili postupan, tijekom razdoblja od nekoliko dana do tjedana. Prilikom fundoskopije, vene mrežnice se doimaju proširenima i izvijuganima, fundus je zastojan i edematozan a pojavljuju se i brojna krvarenja u mrežnicu. Ako je opstrukcijom zahvaćen samo ogranak središnje mrežnične vene ove su promjene ograničene na jedan kvadrant.

Prognoza i liječenje

U bolesnika kod kojih se uspostavi normalna perfuzija mrežnice, normalan se vid može vratiti. Razdoblje do oporavka vida je različito. Vjerojatnost razvoja komplikacija i teškog gubitka vida je veća u bolesnika s lošom perfuzijom. Oštrina vida prilikom pregleda je dobar pokazatelj konačnog ishoda. Ako je oštrina vida najmanje barem 6/12, ona će vjerojatno ostati dobra. Ako je oštrina vida lošija od 6/60, 80% bolesnika se neće oporaviti ili će im se vid pogoršati.

Nema općenito prihvaćenog liječenje, sve dok se ne razvije neovaskularizacija. U tom slučaju treba započeti s panretinalnom fotokoagulacijom, kojom se može umanjiti krvarenja u staklovinu i spriječiti razvoj neovaskularizacijskog glaukoma.