Pareza šestog moždanog živca

Pareza šestog moždanog živca zahvaća lateralni ravni mišić oštećujući abdukciju i uzrokujući adukciju oka. Pareza je često idiopatska ili nastaje sekundarno uslijed infarkta ili povećanog intrakranijalnog tlaka. Da bi se odredio uzrok potrebno je učiniti MR, a često i lumbalnu punkciju te pretrage na vaskulitis.

Pareza 6. moždanog (abducens) živca često je posljedica okluzije malih krvnih žila, osobito u dijabetičara kod kojih se pojavljuje u sklopu kliničke slike mononeuritis multipleksa (multiple mononeuropatije). Pareza 6. moždanog živca često je idiopatska, osobito ako nisu i drugi moždani živci zahvaćeni. Nastaje zbog kompresije živca u kavernozom sinusu (npr. nazofaringealni tumori), orbiti ili na bazi lubanje. Pareza također može nastati i u svim stanjima kod kojih dolazi do pomaka moždanih masa, kao što su povećani intrakranijalni tlak ili trauma glave. Ostali uzroci su meningitis, meningealna karcinomatoza i tumori moždanih ovojnica, Wernickeova encefalopatija, aneurizma, vaskulitis, multipla skleroza, pontini moždani udar i rijetko lumbalna punkcija. U djece, respiratorne infekcije mogu uzrokovati rekurentnu paralizu.

Simptom je pojava binokularne horizontalne dvoslike. Oko je lagano aducirano pri pogledu ravno; tromo se abducira i čak kod maksimalne abdukcije još je vidljiv lateralni dio bjeloočnice. Kod potpune paralize oko se ne može abducirati preko srednje linije. Uzroci su kompresija živca ugruškom, tumorom ili aneurizmom u kavernoznom sinusu što dovodi do teške glavobolje, kemoze (konjunktivalnog edema), anestezije u distribuciji prve grane 5. moždanog živca, kompresije s gubitkom vida i paralize 3. i 4. moždanog živca. Obično su zahvaćene obje strane.

Dijagnoza pareze 6. moždanog živca obično je očita, ali njezin uzrok se mora otkriti. Prisutnost pulzacija retinalnih vena za vrijeme oftalmoskopije upućuje na normalan intrakranijalni tlak. Obično je potrebno učiniti CT glave, MR je više osjetljiv na multiplu sklerozu i oštećenja u stražnjoj lubanjskoj jami. Ako su druge pretrage urednog nalaza, a sumnja se na meningitis ili povišeni intrakranijalni tlak potrebno je učiniti lumbalnu punkciju. Kad se sumnja na vaskulitis pretrage započinju određivanjem SE, antinuklearnih antitijela te reumatoidnog faktora. U djece, ako se isključi povećani intrakranijalni tlak, treba misliti na respiratornu infekciju.

U mnogih bolesnika, pareza 6. moždanog živca prolazi rješavanjem uzročnog faktora. Idiopatske pareze obično prolaze unutar 2 mjeseca.