Pareza četvrtog moždanog živca

Pareza četvrtog moždanog živca zahvaća gornji kosi mišić, dovodeći do pareze vertikalnog pogleda uglavnom u adukciji.

Pareza 4. moždanog (trohlearnog) živca obično je idiopatska. Postoji nekoliko njenih uzroka, od kojih je češći zatvorena ozljeda glave, osobito u motociklističkim nesrećama kod kojih može nastati jednostrana ili obostrana pareza. Rjeđi uzroci su aneurizme, tumori (npr. meningeom tentorija, pinealom) i multipla skleroza.

Kad je gornji kosi mišić paretičan oči se ne mogu normalno aducirati. Bolesnici imaju dvoslike, jedna slika je iznad i lagano pomaknuta u stranu od druge; zbog toga je tim bolesnicima teško silaženje niz stepenice koje zahtijeva pogled usmjeren prema dolje i unutra. Naginjanjem glave na suprotnu stranu od paraliziranog mišića mogu se kompenzirati i eliminirati dvoslike. Pregled često otkriva diskretno oštećenje očne pokretljivosti koje uzrokuje simptome ali ne i jasne kliničke znakove.

Izvođenje okulomotornih vježbi može pomoći oporavku konjugiranog vida. Kirurški zahvat pomaže na taj način da oslabi mišić odgovoran za najveću devijaciju pogleda, obično je to donji kosi mišić.