Tenzijska glavobolja

Tenzijska glavobolja uzrokuje blažu generalizanu bol bez jače onesposobljenosti, bez mučnine ili fotofobije kao kod migrene.

Epizodna tenzijska glavobolja je česta; mnogi se bolesnici zadovoljavajuće liječe lijekovima u slobodnoj prodaji i nije im potrebna liječnička pomoć. Mnogi bolesnici s učestalim tenzijskim glavoboljama imaju uz to i migrene; kod mnogih je tenzijski tip glavoblje nepotpuni oblik migrene (forma frusta). Depresija, poremećaj spavanja i anksioznost često koegzistiraju u bolesnika s tenzijskom glavoboljom.

Kronična tenzijska glavobolja uzrokuje vrlo česte ili kontinuirane glavobolje koje traju satima ili danima. Ponekad se opisuju kao stezanje poput obruča, počinju okcipitalno ili bifrontalno i šire se na cijelu glavu. U pravilu se bolesnik budi bez tenzijske glavobolje, a onda kako dan odmiče ona se javlja i sve više jača.

Dijagnoza se temelji na kliničkim karakteristikama glavobolje i normalnom fizikalnom statusu (uključujući i neurološki). Potencijalne okidače kronične tenzijske glavobolje (npr. poremećaj spavanja, stres, poremećaj temporomandibularnog zgloba, bol u vratu, naprezanje očiju) treba prepoznati i liječiti.

Lijekovi za prevenciju migrene mogu pomoći i kod kronične tenzijske glavobolje (osobito amitriptilin). Budući da osobe koje pate od glavobolje često prekomjerno uzimaju analgetike, važne su bihevioralna i psihološka intervencija (tj. relaksacija i tehnike za rješavanje stresa).