Histaminska glavobolja

Histaminska (cluster) glavobolja se očituje iznimno jakim, jednostranim periorbitalnim ili temporalnim bolovima, s ipsilateralnim simptomima ANS–a (ptoza, lakrimacija, rinoreja, kongestija nosa). Dijagnosticira se klinički. Akutni napad se liječi kisikom, triptanom, ergotaminom ili kombinacijama. Preventivno se daje verapamil, metisergid, litij, valproat ili kombinacije.

Histaminska glavobolja pogađa prvenstveno muškarce, u pravilu one u dobi od 20 do 40 godina; prevalencija u SAD–u je 0,4%. Glavobolja se obično javlja u napadima; tijekom 1 do 3 mjeseca bolesnici imaju 1 napadaj dnevno, zatim dolazi do remisije koja traje mjesecima ili godinama. Neki bolesnici imaju histaminske glavobolje bez remisije.

Patofiziologija nije poznata, ali periodičnost bolesti ukazuje na disfunkciju hipotalamusa. Konzumacija alkohola je okidač histaminske glavobolje u razdoblju napada, ali ne u razdoblju remisije.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Simptomi su prepoznatljivi. Napadaji se obično događaju u isto doba dana, često bude bolesnike iz sna. Bol je uvijek jednostrana, u orbitotemporalnoj regiji. Izrazito je jaka, dosiže vrhunac za nekoliko minuta; obično prolazi spontano za 30 min do 1 sat. Bolesnici su agitirani, nemirni, hodaju okolo za razliku od migreničara koji vole leći u zamračenu prostoriju.

Istaknuti su simptomi sa strane ANS–a (rinoreja, lakrimacija, crvenilo lica i Hornerov sindrom), a javljaju se na jednoj strani lica.

Dijagnosticira se na osnovu tipičnih simptoma i isključivanjem intrakranijalne patologije.

Ostali primarni sindromi jednostrane glavobolje sa simptomima ANS–a su kronična paroksizmalna hemikranija, u kojoj su napadaji češći (>5 dnevno) i puno kraći (obično nekoliko minuta) nego kod histaminske glavobolje; i hemicrania continua za koju je karakteristična kontinuirana unilateralna glavobolja umjerene jačine sa superponiranim kratkotrajnim napadima intenzivne boli. Ova dva bolna stanja, za razliku od migrene i histaminske glavobolje, imaju dramatičan terapijski odgovor na indometacin, ali ne i na duge NSAR–e.

Liječenje

Akutni napadaji histaminske glavobolje se mogu zaustaviti injekcijama triptana ili dihidroergotamina (vidi TBL. 216–2), ili inhalacijom 100%–tnog kisika. Svim se bolesnicima mora dati preventivna terapija jer je histaminska glavobolja toliko jaka da onemogućava svakodnevne aktivnosti. Prednizon (60 mg PO 1×/dan) može poslužiti kao povremena prevencija dok se ne počnu davati ostali lijekovi sporijeg početka djelovanja (npr. verapamil, litij, metisergid, valproat, topiramat).

TABLICA 216–2

LIJEKOVI ZA MIGRENU I HISTAMINSKU GLAVOBOLJU

LIJEK

DOZA

KOMENTAR

Preventivno

Amitriptilin

10–100 mg PO prije spavanja

Antikolinergički učinak; uzrokuje dobivanje na težini; pomaže bolesnicima s nesanicom; obično su učinkovite male doze

β–blokatori

Atenolol 25–100 mg PO 1 ×/dan

Metoprolol 50–200 mg PO 1×/dan

Nadolol 20–160 mg PO 1×/dan

Propranolol 20–160 mg PO 2×/dan

Timolol 5–20 mg PO 1×/dan

Primjenjuju se β–blokatori bez intrinzične simpatomimetičke aktivnosti; treba ih izbjegavati kod bradikardije, hipotenzije ili astme

Divalproeks

Pripravci uobičajenog otpuštanja: 250–500 mg PO 2×/dan

Pripravci s postupnim otpuštanjem: 500–1000 mg PO 1×/dan

Alopecija, GI smetnje, disfunkcija jetre, trombocitopenija, tremor, dobivanje na težini

Topiramat

50–200 mg PO obično 1 ×/dan

Gubitak na težini, kognitivne nuspojave (npr. smetenost, depresija)

Verapamil*

240 mg 1–3 ×/dan

Hipotenzija, opstipacija; najviše se primjenjuje kod migrene bazilarne arterije

Za migrenu

Dihidroergotamin

0,5–1 mg SC ili IV 4 mg/ml nazalni sprej

Mučnina; kontraindiciran kod hipertenzije ili koronarne bolesti; ne može se upotrebljavati istodobno s triptanima

Triptani

Almotriptan 12,5 mg PO

Eletriptan 20–40 mg PO

Frovatriptan 2,5 mg PO

Naratriptan 2,5 mg PO

Rizatriptan 10 mg PO

Sumatriptan 50–100 mg PO, 5–20 mg nazalni sprej, ili 6 mg SC

Zolmitriptan 2,5–5 mg PO ili 5 mg nazalni sprej

Crvenilo lica, parestezije, osjećaj pritiska u prsištu ili grlu; doze se mogu ponavljati do 3×/dan ako se glavobolja ponovno pojavi; kontraindicirani kod koronarne bolesti ili nekontrolirane hipertenzije

*Uglavnom se upotrebljava u obliku pripravaka uobičajenog otpuštanja.