Spinalni subduralni ili epiduralni apsces

Spinalni subduralni ili epiduralni apsces je nakupina gnoja u subduralnom ili epiduralnom prostoru koja može proizvesti mehanički pritisak na kralježničnu moždinu.

Spinalni subduralni ili epiduralni apscesi najčešće nastaju u torakalnom i lumbalnom području. Često je u podlozi infekcija; ona može biti na udaljenom mjestu (npr. endokarditis, furunkul, dentalni apsces) ili u susjednoj regiji (npr. vertebralni osteomijelitis, dekubitus, retroperitonealni apsces). U 1/3 slučajeva uzrok se ne može utvrditi. Najčešći uzročnik je Staphylococcus aureus, potom Escerichia coli i miješani anaerobi. Rijedak uzrok je tuberkulozni apsces torakalne kralježnice (Pottova bolest).

Simptomi počinju lokalnim ili radikularnim bolovima u leđima te osjetljivošću na perkusiju, a tegobe postaju sve teže. Vrućica je česta. Može doći do kompresije kralježnične moždine; a kompresija korjenova lumbalnih živaca može izazvati parezu donjih udova (sindrom kaude ekvine). Neurološki ispadi napreduju kroz nekoliko sati do nekoliko dana.

Na dijagnozu upućuje bol u leđima koja se pogoršava u ležećem položaju, pareza nogu, disfunkcija crijeva i mokraćnog mjehura, posebno ako se javi zajedno s vrućicom ili nedavnom infekcijom. Dijagnosticira se pomoću MR–a; ako MR nije dostupna može se napraviti mijelografija plus CT. Uzorci krvi i sekreta s infektivnih područja se stavljaju na hranilišta (kulture). Lumbalna punkcija je kontraindicirana jer može potaknuti nastajanje hernijacije ako apsces uzrokuje potpunu opstrukciju. Nativni RTG nije indiciran rutinski ali može otkriti osteomijelitis u 1/3 bolesnika.

Antibiotici sa ili bez parenteralne aspiracije iglom mogu biti dovoljni; međutim, apscese koji izazivaju neurološke smetnje treba odmah kirurški drenirati. Gnoj se boji po Gramu i stavlja na hranilište (kulture). Kad se radi o apscesu mozga daju se antibiotici koji pokrivaju stafilokok i anaerobe (vidi str. 1851). Ako se apsces razvio nakon neurokirurškog zahvata, dodaje se aminoglikozid za pokrivanje gram–negativnih uzročnika.