Ehinokokoza

Ehinokokoza je infekcija s larvama Echinococcus granulosusa ili E. multilocularisa (alveolarna hidatidna bolest). Simptomi, poput žutice, neugodnog osjeta u trbuhu, kašlja, bolova u prsištu i hemoptize, nastaju zbog sijela u vitalnim organima. Puknuće cista može uzrokovati vrućicu, urtikariju i teške anafilaktičke reakcije. Dijagnoza se postavlja slikovnim pretragama, pretragom tekućine iz ciste ili serološkim pretragama. Liječi se albendazolom i/ili kirurški ili aspiracijom ciste i ubrizgavanjem skolicidne tvari.

Echinococcus granulosus je čest u ovčarskim područjima Sredozemlja, Bliskog Istoka, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike i Južne Amerike. Kanide su krajnji, a biljojedi (npr. ovce, konji, jeleni) i ljudi su intermedijarni domaćini. Žarišta infekcije postoje također i u Kanadi, na Aljaski i u Kaliforniji.

E. multilocularis je prisutan u lisica a hidatidne larve se nalaze u malih divljih glodavaca. Zaraženi psi i druge kanide su glavna poveznica s infekcijom u ljudi. E. multilocularis se pojavljuje uglavnom u središnjoj Europi, na Aljaski, u Kanadi i Sibiru. Proširenost prirodne infekcije u kontinentalnom dijelu SAD–a se proteže od Wyominga i Dakote do gornjeg srednjeg zapada. U rijetkim slučajevima, E. vogelii ili E. oliganthus uzrokuju policističniu hidatidnu bolest u ljudi, ponajprije u jetri.

Etiologija i patofiziologija

Jajašca iz životinjskog izmeta (koja mogu biti prisutna na dlaci pasa ili drugih životinja) se razvijaju u crijevima, prodiru kroz stijenku; migriraju krvlju i smještaju se u jetri ili plućima, ili, rjeđe, u mozgu, kostima ili drugim organima. Larve E. granulosusa se razvijaju sporo (obično tijekom više godina) u velike, unilokularne, tekućinom ispunjene šupljine— hidatidne ciste. Unutar ovih cista se stvaraju čahure legla koje sadrže brojne sitne, infektivne protoskolekse. Velike ciste mogu sadržavati >1 L jako antigenične hidatidne tekućine kao i milijune protoskoleksa. Unutar ili izvan primarnih cista ponekad se stvaraju ciste kćeri. Ako cista procuri ili pukne, infekcija se može proširiti na potrbušnicu. E. multilocularis stvara spužvaste mase koje su lokalno invazivne te ih je teško ili nemoguće kirurški odstraniti. Ciste se nalaze ponajprije u jetri, ali mogu metastazirati u pluća, limfne čvorove i u druga tkiva.

Simptomi i znakovi

Premda do mnogih zaraza dolazi u djetinjstvu, klinički se simptomi ne moraju pojaviti dugi niz godina, osim kad su ciste u vitalnim organima. Simptomi i znakovi mogu nalikovati onima koje stvara tumor velikog obujma. U jetri, one konačno dovode do boli u trbuhu ili opipljive mase. Ako je začepljen  žučni vod, može doći do žutice. Puknuće u  žučni vod, trbušnu ili peritonealnu šupljinu ili pluća, može dovesti do vrućice, urtikarije ili teške anafilaktičke reakcije. Plućne se ciste obično otkrivaju na rutinskom rendgenu  pluća u vidu okruglih, često nepravilnih masa u plućima. Plućne ciste mogu puknuti, uzrokujući kašalj, bol u prsima i hemoptizu.

Dijagnoza

Nalaz na CT–u, MR i ultrazvuku može biti patognomoničan, ako postoje kćeri ciste i hidatidni pijesak (protoskoleksi i detritus), no običnu hidatidnu cistu može biti teško razlikovati od običnih dobroćudnih cista, apscesa te dobroćudnih ili zloćudnih tumora. Postojanje hidatidnog pijeska u aspiratu tekućine iz ciste je dijagnostički znak. Serološke pretrage (enzimski imunoeseji, imunofluorescentni eseji) imaju različitu osjetljivost, ali su u slučaju pozitivnosti korisne te ih treba učiniti. DKS mo  že pokazati eozinofiliju.

Liječenje

Izlječenje od E. granulosusa se u 30 do 40% bolesnika postiže albendazolom 400 mg PO 2×/dan tijekom 1 do 6 mj. (7,5 mg/kg 2×/dan u djece), te se može primijeniti za zaustavljanje rasta u neoperabilnim slučajevima. Kirurški zahvat, ponekad laparoskopskim pristupom, može dovesti do izlječenja. Često se prije operacije primjenjuje albendazol, kako bi se spriječila metastatska infekcija ukoliko dođe do razlijevanja sadržaja ciste. U nekim ustanovama se izvodi perkutana aspiracija pod kontrolom CT–a, a zatim se ubrizga skolicidna tvar (npr. hipertonična fiziološka otopina) te se ponovno izvrši aspiracija (PAIR postupak—percutaneous aspiration–injection–reaspiration).

Prognoza kod infekcije E. multilocularisom je loša ukoliko se ne može odstraniti cjelokupna masa larvi. Operacija je indicirana, ako je moguća, što ovisi o veličini, sijelu i manifestacijama promjene. Albendazol u gore navedenim dozama može spriječiti rast neoperabilnih promjena. Nekolicini bolesnika život je spasilo presađivanje jetre.