Trakavice (cestodes)

Životni ciklus svih trakavica (cestodes) prolazi kroz 3 stadija—jajašca, larve i odrasle jedinke. Odrasle jedinke naseljavaju crijeva krajnjih domaćina, sisavaca mesojeda. Nekoliko odraslih trakavica koje zaražuju ljude nazvane su prema intermedijarnim domaćinima: riblja trakavica (Diphyllobothrium latum), goveđa trakavica (Taenia saginata) i svinjska trakavica (Taenia solium). Jajašca se izlučuju u okoliš stolicom, te dospijevaju u intermedijarnog domaćina (tipično druge životinjske vrste) u kojem se razvijaju larve, ulaze u cirkulaciju i začahure se u mišićima ili drugim organima. Kad se intermedijarni domaćin pojede, ciste se razvijaju u odrasle trakavice u crijevima konačnog domaćina, započinjući od početka životni ciklus. Za neke vrste trakavica (npr. T. solium), konačni domaćin može također poslužiti kao intermedijarni domaćin u kojega se, nakon unosa jajašaca, u tkivima razvijaju ciste umjesto crijevnih parazita.

Odrasle trakavice su tipično dugački, multisegmentirani plosnati crvi koji nemaju probavni sustav već apsorbiraju hranjive tvari neposredno iz domaćinovog tankog crijeva. Najdulji parazit na svijetu je kitovska trakavica duga 40 m, Polygonoporus sp. Trakavice imaju 3 prepoznatljiva dijela. Skoleks (glava) služi za pričvršćivanje za sluznicu crijeva. Vrat je nesegmentirani dio velike regenerativne sposobnosti. Ako se liječenjem ne uspije odstraniti vrat i skoleks, čitava se trakavica može regenerirati. Ostatak trakavice se sastoji od brojnih proglotida (segmenata). Proglotide koje se nalaze najbliže vratu su nediferencirane. Kako se proglotide pomiču prema kaudalno, u svakoj se razvijaju dvospolni spolni organi. Distalne su proglotide gravidne i u maternici sadrže jajašca.

Za razliku od odraslih trakavica, larve mogu  uzrokovati tešku, i čak smrtonosnu bolest, s najvažnijim smještajem u mozgu, ali i u jetri, plućima, očima, mišićima i potkožnim tkivima. U ljudi, T. solium uzrokuje cisticerkozu a Echinococcus granulosus i E. multilocularis uzrokuju hidatidnu bolest. Larve Sparganuma mansoni i T. multiceps također mogu zaraziti ljude.

Simptomi, znakovi i dijagnoza

Odrasle trakavice su tako dobro prilagođene svojim domaćinima da uzrokuju tek minimalne simptome. Larve međutim, mogu izazvati jake imunosne reakcije dok putuju kroz tkiva (izazivajući na taj način imunost) i uzrokovati tešku bolest kad se smjeste na mjesta izvan crijeva.

Infekcije odraslim trakavicama se dijagnosticiraju po nalazu jajašaca ili gravidnih proglotida u stolici. Bolest uzrokovana larvama se najbolje otkriva slikovnim pretragama, poput CT– a ili MR–a mozga, te u nekih vrsta, serološkim pretragama.

Liječenje i prevencija

Antihelmintici prazikvantel i niklozamid su učinkoviti protiv većine crijevnih trakavica. Neke infekcije izvan crijeva odgovaraju na antihelmintike, dok je kod ostalih potreban kirurški zahvat.

Prevencija i nadzor se postižu pravilnim kuhanjem (na temperaturi >57 °C) svinjetine, janjetine, divljači i ribe; redovitim čišćenjem pasa i mačaka od crva; sprječavanjem recikliranja kroz domaćine, poput pasa koji jedu ubijenu divljač ili stoku; redukciju i izbjegavanje intermedijarnih domaćina poput glodavaca, buha i žohara; sanitarnom inspekcijom mesa i sanitarnim odlaganjem ljudskog izmeta. Učinkovito je dugotrajno duboko smrzavanje mesa, mariniranje je različito učinkovito a dimljenje i sušenje nisu učinkoviti.