Anisakioza

Anisakioza je infekcija larvom gliste iz roda Anisakis i srodnika, poput Pseudoterranove. Do infekcije dolazi uzimanjem sirove ili nedovoljno kuhane morske ribe; larve se ukopaju u sluznicu probavnog sustava, uzrokujući tegobe.

Anisakis je parazit probavnog sustava morskih sisavaca. Izlučena jajašca se pretvaraju u plivajuće larve, koje pojedu ribe i glavonošci; u ljudi se infekcija dobiva konzumacijom ovih intermedijarnih domaćina u sirovom ili nedovoljno kuhanom obliku. Larve se ukopaju u želucu i tankom crijevu. Simptomi su tipično bol u trbuhu, mučnina i povraćanje; crijevna infekcija može dovesti do upalne mase sa simptomima nalik na Crohnovu bolest.

Dijagnoza se obično postavlja endoskopijom gornjeg dijela probavnog sustava; pretraga stolice ne pomaže, no u nekim je zemljama dostupna serološka pretraga. Infekcija se tipično povlači sama od sebe nakon nekoliko tjedana, no rijetko traje mjesecima. Endosopsko odstranjenje larvi donosi izlječenje. Kuhanje na >50 °C te smrzavanje tijekom >24 h uništava larve; otporne su na mariniranje, usoljavanje i dimljenje.