Infekcije koje uzrokuje moraxella catarrhalis

Moraxella catarrhalis uzrokuje infekcije uha, te gornjeg i donjeg dijela dišnog sustava.

Ovaj mikroorganizam, koje se prije klasificirao kao Micrococcus, potom kao Neisseria, a također poznata i kao Branhamella catarrhalis, čest je uzročnik upale uha u djece, akutnog i kroničnog sinusitisa u svim dobnim skupinama, te infekcija donjeg dišnog sustava u odraslih s kroničnom plućnom bolesti. Po učestalosti je drugi uzročnik egzacerbacija KOPB–a, poslije netipiziranih sojeva Haemophilus influenzae. Pneumonija koju uzrokuje M. catarrhalis sliči pneumokoknoj pneumoniji. Premda je bakterijemija rijetka, polovica bolesnika umire unutar tri mjeseca zbog interkurentnih bolesti.

Prevalencija kolonizacije M. catarrhalis najviše ovisi o dobi. Kolonizacija gornjeg dijela dišnog sustava postoji u 1 do 5% zdravih odraslih osoba. Kolonizacija nazofarinksa česta je u djetinjstvu, u zimskim mjesecima je učestalija i čimbenik je rizika za akutnu upalu srednjeg uha, a rana je kolonizacija rizični čimbenik za rekurirajuću upalu uha. Postoje velike regionalne razlike u stopi kolonizacije. Uvjeti stanovanja, higijenske navike, faktori okoliša (npr. pušač u kući), genetske karakteristike populacije, rizični čimbenici domaćina, te drugi čimbenici uvjetuju te razlike.

Čini se da se moraksela s mjesta kolonizacije širi u susjedna područja dišnog sustava, na mjesto gdje uzrokuje upalu.

Ne postoje patognomonični znakovi upale uha, akutnog ili kroničnog sinusitisa i pneumonije koje uzrokuje M. catarrhalis. Bolesnici s infekcijom donjeg dijela dišnog sustava imaju izraženiji kašalj, stvaranje gnojnog iskašljaja i pojačanu dispneju.

Ovi gram–negativni koki sliče Neisseria sp., ali se mogu lako razlikovati pomoću rutinskih biokemijskih testova nakon što se izoliraju iz inficiranih tjelesnih tekućina ili tkiva.

Sada svi sojevi M. catarrhalis proizvode β– laktamaze, a osjetljivi su na β–laktamske antibiotike u kombinaciji s inhibitorima β–laktamaza, sulfametoksazol, tetracikline, peroralne cefalosporine proširenog spektra djelovanja, aminoglikozide, makrolide i fluorokinolone.