Dermatitis uzrokovan ptičjim i životinjskim shistosomama

(Cerkarijski dermatitis; osip plivača; osip sakupljača školjaka)

Cerkarijski dermatitis je kožna bolest do koje dolazi kad kroz kožu prodiru vrste Schistosome koje se ne mogu razvijati u ljudskom tijelu.

Cerkarije onih vrsta Schistosome koje zaražuju ptice i sisavce, osim ljudi, mogu prodrijeti kroz kožu. Premda se uzročnici ne razvijaju u ljudskom tijelu, ljudi budu senzibilizirani te na mjestu prodora razvijaju makulopapularne kožne promjene praćene svrbežem. Promjene na koži može pratiti sistemski odgovor u vidu vrućice koja traje 5 do 7 dana i povlači se sama od sebe.

Shistosomni dermatitis morske vode (osip sakupljača školjaka) se pojavljuje na obalama Atlantika, Golfskog zaljeva, Tihog oceana i Havaja. Vrlo je čest na muljevitim obalama Cape Coda. Shistosomni slatkovodni dermatitis (osip plivača) je čest na jezerima sjevernog Michigana, Wisconsina i Minnesote. Dijagnoza počiva na kliničkim nalazima. U većini je slučajeva liječenje nepotrebno. Liječenje je simptomatsko, primjenjuju se hladni oblozi, soda bikarbona i losioni protiv svrbeža. Također se lokalno mogu primjenjivati kortikosteroidi.