Granulomatozni amebni encefalitis

Granulomatozni amebni encefalitis je obično smrtonosna subakutna infekcija CNS–a u imunokompromitiranih ili oslabljenih domaćina, koju uzrokuje Acanthamoeba sp. ili Balamuthia mandrillaris.

Acanthamoeba sp. i Balamuthia mandrillaris se nalaze diljem svijeta u vodi, tlu i prašini. Izlaganje ljudi je često, no infekcija je rijetka. Infekcija Acanthamoebom se razvija gotovo isključivo u imunokompromitiranih ili na drugi način oslabljenih bolesnika, no B. mandrillaris može također zaraziti zdrave domaćine; osim ove razlike, manifestacije su slične. Smatra se kako je mjesto ulaska koža ili donji dišni sustav, s kasnijim hematogenim rasapom u CNS.

Početak je podmukao, često sa žarišnim neurološkim znakovima. Česti su promjena mentalnog stanja, konvulzije i glavobolja. Preživljenje je malo vjerojatno (i samo u imunokompetentnih bolesnika), a do smrti dolazi između 7 i 120 dana nakon nastupa (u prosjeku za 39 dana).

Dijagnoza se često postavlja nakon smrti. Učine se CT i uobičajene pretrage likvora ali su nalazi nespecifični. CT može pokazati prorijeđena područja a u likvoru se nađe povećan broj leukocita (pretežito limfocita), ali se trofozoiti u likvoru rijetko nalaze. Uočljive promjene na koži često sadrže amebe pa treba izvršiti biopsiju; ako se pronađu, amebe se mogu uzgojiti i ispitati njihova osjetljivost na lijekove. Biopsija mozga je često pozitivna.

Čini se kako in vitro, najveću djelotvornost protiv Acanthamoebe pokazuju derivati diamidina (propamidin, pentamidin, dibromopropamidin). Drugi lijekovi obuhvaćaju trimetoprim–sulfametoksazol, ketokonazol, itrakonazol, mikonazol, paromomicin, neomicin, 5–fluorocitozin, te, u manjoj mjeri, amfotericin B. Nedavna istraživanja ukazuju kako je B. mandrillaris in vitro osjetljiva na pentamidin te u liječenju infekcija CNS–a ovaj lijek može biti koristan.