Amebni keratitis

Amebni keratitis je infekcija rožnice s Acanthamoeba sp., do koje u pravilu dolazi u osoba koje nose kontaktne leće.

Acanthamoeba sp. može uzrokovati kronični i progresivno destruktivni keratitis. Glavni čimbenik rizika (85% slučajeva) je nošenje kontaktnih leća, osobito ako se leće nose prilikom plivanja ili ako se rabi nesterilna otopina za čišćenje leća. Do nekih infekcija dolazi nakon abrazije rožnice.

Promjene su u pravilu vrlo bolne, uz osjećaj stranog tijela. U početku, promjene imaju izgled sličan herpes simpleks keratitisu. Kasnije nastaju mrljasti infiltrati u stromi a ponekad i karakteristične prstenaste promjene. Većina bolesnika ima i prednji uveitis. Vid je oslabljen.

Dijagnoza se potvrđuje pretragom ostružaka rožnice obojenih po Gramu ili trikromnom metodom, te uzgojem uzročnika na posebnim podlogama. Ako u obzir dolazi herpes simplex pokušava se uzgoj virusa u kulturi.

U ranom stadiju bolesti, površne promjene bolje odgovaraju na liječenje. Čini se kako očahureni stadij životnog ciklusa uzrokuje većinu tegoba. Epitelne promjene se odstranjuju i provodi se intenzivna farmakoterapija. Najbolje djeluje kombinacija 2 lijeka. Svakoga sata prva 3 dana primjenjivani su poliheksametilen biguanid od 0,02% i propamidin izetionat od 0,1%. Ponekad se dodaju drugi lijekovi za lokalnu primjenu, poput klotrimazola od 1%, klorheksidina, flukonazola, natamicina ili neomicin–polimiksin B–gramicidina. Također je primjenjivano sistemsko liječenje flukonazolom ili itrakonazolom, osobito u bolesnika s prednjim uveitisom ili zahvaćanjem bjeloočnice. Rano prepoznavanje i liječenje je u većini slučajeva eliminiralo potrebu za terapijskom keratoplastikom, no njezina mogućnost i dalje postoji u slučajevima kad liječenje lijekovima zakaže. Tijekom 1. mjeseca potrebno je intenzivno liječenje, koje se podešava prema kliničkom odgovoru, no često se nastavlja 6 do 12 mj. Ako se s liječenjem prerano prestane, recidiv je čest.