Roseola infantum

Roseola infantum je bolest dojenčadi i male djece koju uzrokuje humani herpesvirus 6 (HHV–6) ili, rjeđe, HHV–7. Očituje se visokom vrućicom i rubeoliformnim osipom koji se pojavljuje tijekom vrućice ili po normalizaciji temperature, a nema simptoma ili znakova zahvaćenosti nekog organa. Dijagnoza se postavlja klinički, a liječenje je simptomatsko.

Roseola infantum je najbolje opisana bolest koju uzrokuje HHV–6. HHV–6 može uzrokovati i bolest unutarnjih organa u imunokompromitiranih bolesnika, npr. u primalaca solidnih organa. Roseola infantum češća je u proljeće i jesen. Zabilježene su manje lokalne epidemije.

Simptomi i znakovi

Inkubacija iznosi 5 do 15 dana. Bolest počinje naglo, vrućicom do 39,5 °C ili 40,5 °C koja traje 3–5 dana bez simptoma i znakova zahvaćenosti organa. Unatoč visokoj temperaturi, dijete je obično aktivno i uredne svijesti, premda se mogu pojaviti febrilne konvulzije. Često se registrira retroaurikularna limfadenopatija. Rijetki su encefalitis ili hepatitis.

Dijete obično postaje afebrilno četvrti dan bolesti. Ako se pojavi, makulozni ili makulopapulozni osip najizraženiji je na prsima i trbuhu, manje je intenzivan na licu i udovima; traje od nekoliko sati do 2 dana, a može ostati i nezamijećen. U 70% infekcija s HHV–6 ne pojavljuje se klasični osip.

Dijagnoza i liječenje

Na roseolu treba posumnjati u djeteta u dobi 6 mjeseci do 3 godine s tipičnim simptomima i znakovima. Laboratorijska potvrda je rijetko potrebna, a dijagnoza se može postaviti kultivacijom, PCR–om ili serološki.

Liječenje je simptomatsko. Foskarnet ili ganciklovir korišteni su za liječenje imunokompromitiranih bolesnika s teškim oblikom bolesti, premda nema kontroliranih kliničkih ispitivanja. Učinkovitost foskarneta je pouzdanija nego ganciklovira.