Enterovirusi

Enterovirusi i rinovirusi (vidi Obična hunjavica na str. 1595) su pikornavirusi (pico, ili mali, RNK virusi). Enterovirusi obuhvaćaju polioviruse tipa 1 do 3, coxsackieviruse A1 do A22 te A24 i B1 do 6, echoviruse 2 do 9, 11 do 21, 24 do 27 i 29 do 33 te enteroviruse 68 do 71 i 73. Coxsackievirusi i echovirusi (enterični citopatski humani orphan virusi) su antigenski heterogeni. Izlučuju se slinom, stolicom, krvlju i likvorom te imaju široku zemljopisnu raspodjelu.

 

TABLICA 190–1

SINDROMI UZROKOVANI ENTEROVIRUSIMA

SINDROM

NAJČEŠĆI SEROTIPOVI

NAPOMENE

Aseptični meningitis

Coxsackievirusi A2, 4, 7, 9 i drugi, te B2–5; poliovirusi 1–3; echovirusi 4, 6, 7, 9, 11 te, rjeđe drugi.

Najčešći u dojenčadi i djece; tijek obično dobroćudan; moguć osip ili encefalitis; virus se često može izolirati iz ždrijela, stolice ili likvora

Konjunktivitis (hemoragični)

Enterovirus 70 (konjunktivitis rijetko prati prolazna radikulomijelopatija ili paraliza nalik na poliomijelitis); echovirus 7; coxsackievirus A24 (konjunktivitis s manje izraženim subkonjunktivalnim krvarenjem)

Može izazvati subkonjunktivalno krvarenje i keratitis; izbijanja su u SAD–u rijetka; do oporavka obično dolazi za 1– 2 tjedna

Epidemijska pleurodinija (Bornholmova bolest)

Coxsackievirusi B1–6 Može zahvatiti bilo koju dobnu skupinu. Bol u prsištu i gornjem dijelu trbušne šupljine

Bolest šaka–stopala–usta

Coxsackievirusi A16; enterovirus 71

Najčešća u male djece; vezikularni egzantem obično kratkotrajan i bezazlen

Herpangina

Coxsackievirusi A2, 4–6, 8, 10; vjerojatno coxsackievirus 3 i drugi

Najčešća u dojenčadi i djece; karakteristične promjene na nepcu i ždrijelu

Mioperikarditis

Coxsackievirusi B1–5; coxsackievirusi A4 i 16; echovirusi 9 i 22

Može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi; bolest pri rođenju (novorođenački miokarditis) izaziva vrućicu i popuštanje srca te ima visoku smrtnost; ostali oblici često završavaju potpunim oporavkom; za dijagnozu može biti potreban PCR tkiva miokarda

Paraliza

Poliovirusi 1–3; coxsackievirusi A7 i drugi; echovirusi , 6 i drugi; enterovirus 71

Do prolazne blage pareze s aseptičnim meningitisom može doći u bilo kojoj životnoj dobi; manja djeca obično imaju blažu bolest; uz poliovirus je moguća teška paraliza

Osip

Coxsackievirusi A9 i B1, 3, 4, te 5; također su uključeni coxsackievirusi A4–6 i 16; echovirus 9 i 16; također su uključeni echovirusi 2, 4, 11, 14, 19 i 25; osip uz aseptični meningitis može nastati od coxsackievirusa A9 i B4, echovirusa 4 i 16 te enterovirusa 71

Vrućica je česta; osip obično ne svrbi, ne ljušti se i pojavljuje se na licu, vratu, prsnom košu i ekstremitetima; može biti makulopapularan, morbiliforman ili, ponekad, hemoragično petehijalan ili vezikularan; tijek je obično dobroćudan

Bolest dišnog sustava

Echovirusi 4, 8, 9, 11, 20 i drugi; coxsackievirusi A21 i 24 te B1 i 3–5

Najčešći su grlobolja, rinitis, kašalj i vrućica; tijek je obično blag; u djece može izazvati probavne simptome

Enterovirusi uzrokuju različite sindrome (vidi TBL. 190–1). Enterovirusne bolesti/ epidemije se u SAD–u zbivaju u ljeto i jesen. Epidemijsku pleurodiniju, bolest ruku– stopala–i–usta, herpanginu i poliomijelitis uzrokuju gotovo isključivo enterovirusi. Druge bolesti uzrokovane enterovirusima mogu također imati i druge uzroke.

Aseptični meningitis često uzrokuje coxsackievirus skupine A ili B, dok u dojenčadi i male djece uzročnik može biti i echovirus. U starije djece i odraslih, aseptični meningitis mogu uzrokovati drugi enterovirusi, kao i ostali virusi. Enterovirusni aseptični meningitis može biti praćen osipom. Rijetko dolazi do encefalitisa, koji može biti težak.

Hemoragični konjunktivitis se u SAD–u rijetko javlja epidemijski. Ulazak virusa iz Afrike, Azije, Meksika i s Kariba može izbijanja učiniti češćima. Očni kapci brzo nateku. Često, za razliku od nekompliciranog konjunktivitisa, dolazi do subkonjunktivalnih krvarenja ili keratitisa, što uzrokuje bol, suzenje i fotofobiju. Sistemska je bolest rijetka, premda je, kad je hemoragični konjunktivitis bio uzrokovan enterovirusom 70, došlo do nekoliko slučajeva prolazne lumbosakralne radikulomijelopatije i bolesti slične poliomijelitisu. Oporavak je obično potpun, 1 do 2 tj. nakon početka bolesti. Coxsackievirus A24 također uzrokuje hemoragični konjunktivitis, no subkonjunktivalno krvarenje je rjeđe.

Mioperikarditis uzrokovan skupinom B coxsackievirusa i nekim echovirusima se javlja u novorođenčadi zaražene nakon rođenja (novorođenački miokarditis) ili, rijetko, in utero. Obično nekoliko dana nakon rođenja novorođenče iznenada razvije kliničku sliku nalik na sepsu, s vrućicom, letargijom, diseminiranom intravaskularnom koagulacijom, krvarenjem i višestrukim zatajenjem organa (uključujući i srce). Istodobno se mogu pojaviti promjene u CNS–u, jetri, gušterači i nadbubrežnoj žlijezdi. Za nekoliko tjedana može doći do oporavka, no moguć je i smrtni ishod zbog kolapsa cirkulacije ili, ako je zahvaćena jetra, njezinog zatajenja. U starije djece i odraslih miokarditis može uzrokovati skupina B coxsackievirusa, ili, što je manje vjerojatno skupina A coxsackievirusa ili echovirus. Moguć je potpuni oporavak.

Osipi mogu nastati uslijed nekih coxsackievirusa i echovirusa, često tijekom epidemija. Obično ne svrbe, ne ljušte se a pojavljuju se na licu, vratu, prsima i udovima. Ponekad su makulopapularni ili morbiliformni, no ponekad su hemoragični, petehijalni ili vezikularni. Vrućica je česta. Istodobno se može razviti aseptični meningitis.

Respiratorne infekcije mogu uzrokovati enterovirusi. Simptomi su vrućica, rinitis, faringitis i, u neke dojenčadi i djece, povraćanje i proljev. U odraslih i u djece su se ponekad razvili bronhitis i intersticijska pneumonija.

Dijagnoza i liječenje

Enteroviroza se dijagnosticira klinički. Laboratorijska dijagnostika je obično nepotrebna, no često se uzgaja virus, dokazuje serokonverzija ili ponekad dokazuje virusna RNK pomoću PCR reverzne transkriptaze. Enterovirusi koji uzrokuju aseptični meningitis se mogu uzgojiti iz obriska grla, stolice, krvi ili likvora. Liječenje enteroviroza je potporno, premda se radi na razvoju protuvirusnih lijekova.