Crijevni protozoi

Najvažniji crijevni uzročnici od protozoa su Entamoeba histolytica, Cryptosporidium sp, Giardia lamblia, Isospora belli, Cyclospora cayetanensi, i članovi roda Microsporidia. U crijevima mogu postojati brojni patogeni paraziti i nepatogeni komenzali. Parazitoze koje ne zahvaćaju crijeva opisane su u odgovarajućim poglavljima; ekstraintestinalne protozoalne bolesti (malarija, bebezioza, lišmenioza, toksoplazmoza, tripanosomijaza) u Pogl. 186, oblići u Pogl. 182, metilji u Pogl. 183, a trakavice u Pogl. 184.

Crijevni protozoi se prenose fekalno–oralnim putem, tako da su infekcije proširene u područjima s neodgovarajućim higijenskim uvjetima. U SAD–u su također česte u okolnostima u kojima prevladavaju inkontinencija stolice i loša higijena, kao što su ustanove za mentalno oboljele i starački domovi. Neki probavni protozoi se prenose spolnim putem, osobito prilikom oralno–analnih odnosa, a neke vrste protozoa uzrokuju teške oportunističke infekcije u bolesnika s AIDS–om.

Klinički je dijagnozu često teško postaviti; obično je potrebna mikroskopska pretraga odgovarajućih uzoraka stolice. Za dijagnozu može biti potrebna pretraga nekoliko uzoraka, postupci koncentriranja, posebna bojenja ili poluinvazivne dijagnostičke pretrage, poput endoskopske biopsije (vidi TBL. 181–1 na str. 1539). Za otkrivanje G. lamblije, Cryptosporidium sp. i E. histolytice postoje osjetljive i specifične antigenske pretrage stolice.