Angioedem

Angioedem je edem dubokog dermisa i potkožnih tkiva. Može biti posljedica djelovanja lijekova, otrova, prehrambenih ili ekstrahiranih alergena (antigena). Glavni simptom je difuzna bolna oteklina, ponekad s jasnim rubovima. Dijagnoza se postavlja na fizikalnim pregledom. Liječi se eliminacijom ili izbjegavanjem alergena te primjenom H1 blokatora.

Akutni angioedem je u biti anafilaksija potkožnog tkiva. Ponekad je udružen s urtikarijom (lokalna oteklina i crvenilo kože—vidi str. 936); oba stanja imaju slične uzročnike (npr. lijekovi, otrovi, prehrambeni ili ekstrahirani alergeni). Isto tako, angioedem je patogenetski povezan s urtikarijom, što se događa na dermo–epidermalnoj granici.

Kronični (>6 tj.) angioedem je rijetko posredovan IgE protutijelima i teže ga je objasniti. Uzrok je obično nepoznat (idiopatski), ali kronična primjena sumnjivih lijekova i kemikalija (npr. penicilin u mlijeku, nepropisani lijekovi, konzervansi, prehrambeni aditivi) je uzrok u nekim slučajevima. Manji broj slučajeva je nasljedan (vidi naprijed).

Simptomi i znaci

Uz angioedem može, ali ne mora, biti izražen blagi svrbež. Očituje se lokalnom difuznom i bolnom oteklinom mekih tkiva, koja može biti asimetrična, posebno na očnim kapcima, usnama, licu i jeziku, ali također i na dorzumu šaka i stopala te genitalija. Edem gornjeg dišnog sustava može uzrokovati dispneju, a popratni stridor se može pogrešno zamijeniti za astmu. Moguća je i kompletna opstrukcija dišnih putova.

Dijagnoza i liječenje

Uzrok je često očit, a kada nije, obično nisu nužni dijagnostičke pretrage jer reakcija prolazi spontano i ne recidivira. Eritropoetska protoporfirija može oponašati alergijski oblik angioedema, a može se razlikovati mjerenjem porfirina u krvi i stolici (vidi str. 1231).

Akutni angioedem se rješava eliminacijom i izbjegavanjem alergena te ublažavanjem simptoma (npr. H1 blokatorima—vidi str. 1355 i TBL. 165–2). Prednizon 30–40 mg oralno 1×/ dan je indiciran u teškim reakcijama. Lokalni pripravci kortikosteroida su beskorisni. Ako uzrok nije očit, nepotrebne lijekove treba ukinuti. Angioedem ždrijela ili grkljana zahtjeva primjenu adrenalina (0,3 ml SC u razrjeđenju 1:1000). Može se još dati IV antihistamin (npr. difenhidramin 50–100 mg). Dugotrajno liječenje se provodi H1 i H2 blokatorima te ponekad kortikosteroidima.