Alergija na hranu

Alergija na hranu je pojačani imunološki odgovor na prehrambene bjelančevine.

Alergiju na hranu bi trebalo razlikovati od neimunološke reakcije na hranu (npr. nepodnošenje laktaze, sindrom iritabilnog kolona, infektivni gastroenteritis) i reakcije na aditive (npr. mononatrijev glutaminat, metabisulfit, tartrazin), koji uzrokuju većinu reakcija na hranu. Prevalencija se kreće od <1 do 3% i ovisi o geografskom području i metodama utvrđivanja. Bolesnici često zamjenjuju nepodnošenje (intoleranciju) s alergijom. Probava sprječava pojavu simptoma alergije na hranu u većine odraslih osoba. Gotovo svaka hrana ili dodatak hrani može izazvati alergiju, ali najčešći okidač u dojenčadi i mlađe djece su mlijeko, soja, jaja, kikiriki i pšenica, dok su to u starije djece i odraslih orasi i morska hrana. Križna preosjetljivost između nutritivnih i nenutritivnih alergena postoji pa može doći do senzibilizacije. Primjerice, bolesnici s oralnim alergijama (u pravilu pruritus, eritem i edem u ustima pri uzimanju voća i povrća) mogu prethodno biti senzibilizirani na pelud; djeca alergična na kikiriki mogu biti senzibilizirana na lokalne kreme koje sadrže ulje kikirikija. Bolesnici alergični na lateks su obično osjetljivi i na banane, kivi, avokado ili kombinacije tog voća. Prah s rukavica od lateksa koji dospije u hranu dok prehrambeni radnik nosi takve rukavice, može izazvati alergijsku reakciju koja se pogrešno lako proglasi alergijom na hranu.

Općenito, alergija na hranu je posredovana s IgE, T–stanicama ili s oboje. IgE posredovana alergija (npr. urtikarija, astma, anafilaksija) je u početku akutna, obično se razvija u ranom djetinjstvu a učestalija je kod onih s pozitivnom obiteljskom anamnezom na atopije. Alergije posredovane T–limfocitima (npr. gastroenteropatije na nutritivne proteine, celijakija) manifestiraju se postupno i kronične su. Alergije posredovane IgE i T–stanicama (npr. atopični dermatitis, eozinofilna gastroenteropatija) obično počinju kasno ili su kronične. Eozinofilna gastroenteropatija je jedan neobičan poremećaj koji uzrokuje bolove, grčeve i proljeve s krvavom eozinofilijom, te eozinofilnim infiltratima u crijevima, enteropatiju s gubitkom proteina dok je anamneza pozitivna na atopične poremećaje. Rijetko, IgG koji posreduje u alergiji na kravlje mlijeko, u djece uzrokuje krvarenje u plućima (plućna hemosideroza).

Simptomi i znakovi

Simptomi i znakovi ovise o alergenima, mehanizmu i starosti bolesnika. Mala djeca najčešće imaju samo atopični dermatitis ili uz to i GI simptome (mučnina, povraćanje, proljevi). Djeca najčešće prerastu ove manifestacije i reagiraju sve jače na inhalacijske alergene simptomima astme i rinitisa (tzv. atopijski marš). U dobi od 10 godina bolesnici rijetko imaju respiratorne simptome nakon konzumacije hrane koja je ranije izazivala alergiju, premda kožni test ostaje pozitivan. Ukoliko atopični dermatitis ustraje ili se pojavi u starije djece ili odraslih, to znači da je njegova aktivnost neovisna o alergiji posredovanoj sa IgE, premda atopičari s opsežnim dermatitisom imaju znatno više vrijednosti IgE u serumu od onih koji nemaju dermatitis.

Starija djeca i odrasli koji ostaju alergični na hranu, kasnije imaju mnogo teže reakcije (npr. eksplozivna urtikarija, angioedem, pa i anafilaksija). U manjeg broja bolesnika, hrana (npr. žitarice i celer) izaziva anafilaksiju samo ukoliko se bave fizičkom aktivnošću odmah nakon konzumiranja hrane. Mehanizam nastanka je nepoznat. Manji broj bolesnika ima migrenu koja nastaje ili se pogoršava nakon konzumiranja određene hrane. Povremeno se helitis, afte, pilorospazam, spastična opstipacija, pruritus ani i perianalni ekcem smatraju posljedicom reakcije na hranu.

Dijagnoza i liječenje

Teška alergija na hranu je obično očigledna u odraslih osoba. Kad nije očigledna i u većine djece postavljanje dijagnoze može biti otežano pa se ovaj poremećaj mora razlučiti od funkcionalnih GI problema.

Ako se sumnja na reakciju na hranu, korelacija simptoma na hranu se procjenjuje kožnim testovima ili IgE–specifičnim RAST–om. Pozitivan test ne dokazuje alergiju, ali negativan je isključuje. Ako je kožni test pozitivan, ta se hrana isključuje iz prehrane, a ako se simptomi poboljšavaju bolesnik ponovno uzima tu vrstu hrane (dvostruko slijepi pokus) kako bi se utvrdilo da li se simptomi ponovno javljaju.

Zamjena za kožni test može biti izbjegavanje hrane za koju bolesnik sumnja da uzrokuje simptome, propisivanje dijete koja se sastoji od nealergijske hrane čime se eliminiraju opći prehrambeni alergeni (vidi TBL. 165–4). U tom se slučaju ne smije konzumirati hrana i piće osim one naznačene. Moraju se uvijek koristiti domaći čisti proizvodi. Mnogi komercijalno proizvedeni proizvodi i jela sadrže velike količine nepoželjnih sastojaka (npr. kupovni raženi kruh sadrži pšenično brašno) ili u tragovima u obliku pojačivača okusa i aromatizatora, emulgatora pa je ponekad teško odrediti koji neželjeni sastojak izaziva poremećaj.

Ako ne dođe do poboljšanja nakon tjedan dana, potrebno je pokušati s nekom drugom dijetom. Ako dođe do smirenja simptoma, dodaje se jedna nova vrsta hrane koja se konzumira u velikim količinama >24 sata ili sve do ponovne pojave simptoma. Isto tako, bolesnik može konzumirati male količine hrane u prisustvu liječnika koji promatra reakciju. Pogoršanje ili ponovna pojava simptoma nakon dodavanja nove vrste hrane je najbolji dokaz alergije.

Kad se procjenjuje učinak eliminacijske prehrane, liječnici moraju znati da osjetljivost (alergija) na hranu može spontano nestati. Oralna desenzibilizacija (najprije eliminacijom alergenske hrane na neko vrijeme te postupno svakodnevno dodavanje malih pa sve većih količina hrane) se nije pokazala djelotvornom, niti su se djelotvornima pokazale kapi ekstrakata određene hrane davane sublingualno.

TABLICA 165–4

TABLICA DOZVOLJENA HRANA U ELIMINACIJSKOJ PREHRANI*

HRANA

DIJETA BR. 1

(bez govedine, svinjetine, peradi, mlijeka, raži, kukuruza)

DIJETA BR. 2

(bez govedine, janjetine, mlijeka, riže)

DIJETA BR. 3

(bez janjetine, peradi, raži, riže, kukuruza, mlijeka)

Žitarice

Proizvodi od riže

Kukuruzni proizvodi

Ništa

Povrće

Artičoke, salata, mrkva, cikla, špinat

Šparoge, kukuruz, grašak, tikvice, mahune, rajčica

Bob, cikla, krumpir (bijeli i slatki), mahune, rajčica

Meso

Janjetina

Slanina, piletina

Govedina, slanina

Brašno (kruh ili kolači)

Riža

Kukuruz, 100% raž (običan raženi kruh koji sadrži pšenicu)

Bob, soja, krumpir

Voće

Grejp, limuni, kruške

Marelice, breskve, ananas, šljive

Marelice, grejp, limuni, breskve

Masti

Ulje sjemenki pamuka, maslinovo ulje

Kukuruzno ulje, pamučno ulje

Pamučno ulje, maslinovo ulje

Pića

Kava (crna), limunada, čaj

Kava (crna), limunada, čaj

Kava (crna), limunada, sok od dozvoljenog voća, čaj

Ostalo

Šećer od trske, želatina, javorov šećer, masline, sol, puding od tapioke

Šećer od trske, kukuruzni sirup, želatina, sol

Šećer od trske, želatina, javorov šećer, masline, sol, puding od tapioke