Tromboembolija u trudnoći

U SAD–u su tromboembolije—duboka venska tromboza (DVT—vidi str. 754) ili plućna embolija (PE—vidi str. 412)—vodeći uzrok smrti majki. U trudnoći se opasnost povećava jer su opterećenje i tlak u venama nogu povećani, što dovodi do zastoja i zato što trudnoća uzrokuje izvjesnu hiperkoagulabilnost. Međutim, većina tromboembolusa se razvije nakon poroda i nastaje zbog oštećenja žila tijekom poroda. Carski rez također povećava opasnost. Prema simptomima tromboflebitisa ili njihovoj odsutnosti se ne može točno predvidjeti dijagnoza, težina bolesti niti opasnost od embolizacije. Tromboembolije se mogu razviti bez simptoma, samo s minimalnim simptomima ili s izraženim simptomima. Edem potkoljenice, grčevi i bol, koji se mogu razviti normalno u trudnoći, mogu oponašati Homanov znak.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza DVT–a obično se postavlja Dopplerskim ultrazvukom. Nakon poroda, ako su Dopplerski ultrazvuk i pletizmografija normalni, ali se sumnja na vensku trombozu v. ilijake, ovarike ili drugih vena zdjelice, rabi se CT s kontrastom.

Dijagnoza PE sve se više postavlja pomoću spiralnog CT–a, nego ventilacijsko–perfuzijskim prikazom, jer uključuje manju dozu zračenja a jednako je osjetljiv. Ako je dijagnoza PE nesigurna, potrebna je plućna angiografija.

Ako se DVT ili PE otkriju tijekom trudnoće, antikoagulans izbora je heparin niske molekulane težine (LMWH). Heparin niske molekularne težine zbog svoje molekularne veličine ne prolazi kroz posteljicu. On ne uzrokuje osteoporozu majke niti trombocitopeniju, koja može nastati zbog produljene primjene (6 mj.) nefrakcioniranog heparina. Varfarin prolazi kroz posteljicu i može izazvati abnormalnosti ili smrt fetusa (vidi Tbl. 261–2). Indikacije za trombolizu u trudnoći su iste kao i za bolesnice koje nisu u drugom stanju. Ako se PE ponovi usprkos učinkovitoj antikoagulaciji, indiciran je kirurški zahvat, obično postavljanje filtera u donju šuplju venu neposredno ispod bubrežnih žila.

Ako je bolesnica imala DVT ili PE tijekom prethodne trudnoće ili ima osnovni trombofilični poremećaj, liječi se profilaktički heparinom niske molekularne težine u dozi od 5000 jedinica SC dvaput na dan s početkom čim se utvrdi trudnoća sve do 6 tj. nakon poroda.