Stenoza i insuficijencija srčanih zalistaka

Stenoza i regurgitacija (insuficijencija) u trudnoći najčešće pogađa mitralne i aortalne zalistke. Trudnoća pojačava šumove kod mitralne i aortalne stenoze ali ublažava one kod mitralne i aortalne insuficijencije. U trudnoći se blaga mitralna ili aortalna insuficijencija dobro podnosi; stenoza se podnosi teže i stvara sklonost komplikacijama sa strane majke i fetusa. Osobito je opasna mitralna stenoza; tahikardija, povećani volumen krvi i povećani udarni volumen srca u trudnoći djeluju na ovu promjenu tako da se povećava tlak u kapilarama pluća, dovodeći do plućnog edema. Također je česta fibrilacija atrija.

Liječenje

Bolesti srčanih zalistaka bilo bi najbolje otkriti i liječiti prije začeća; kod teških promjena često se preporučuje operativni zahvat. U određenim situacijama potrebna je antibiotska profilaksa (vidi str. 2178).

Mitralna stenoza: Tijekom trudnoće se bolesnice mora pažljivo nadzirati jer se mitralna stenoza može naglo pogoršati. Ako je potrebno, valvotomija je relativno bezopasan zahvat u trudnoći; međutim, operacije na otvorenom srcu povećavaju opasnost za fetus. Tijekom poroda, prednost se daje provodnoj anesteziji (npr. epiduralnoj ili spinalnom bloku lokalnim anastetikom).

Aortalna stenoza: Tijekom poroda, prednost se daje lokalnoj, ili ako je nužno, općoj anesteziji. Provodna anestezija smanjuje tlak punjenja (pred–opterećenje), što već može biti smanjeno uslijed stenoze aorte. Tijekom 2. porodnog doba se ne savjetuje tiskanje, koje može iznenada smanjiti tlakove punjenja i smanjiti udarni volumen srca; prednost se može dati operativnom dovršenju poroda, ukoliko je to moguće. Ako je indiciran, izvodi se carski rez (vidi str. 2203).